LITE MERA SKÄRGÅRDSLIV

Denna sommar har jag verkligen tillbringat mycket tid ute i skärgården, och för prick en vecka sedan var det dags att upptäcka ytterligare två öar. Vi besökte både Nagu och Korpo i Åbos skärgård!
Vårt äventyr började med att vi tog färjan över från Pargas till Nagu och vårt första stopp var Nagus gästhamn och Hotell Strandbo. Där åt vi en skärgårdslunch i form av napas och det var fantastiskt gott! 
Efteråt strövade vi omkring i gästhamnen, tittade på båtarna samt kikade i de små butikerna. Jag har varit i Nagu förut - även fast det var väldigt många år sedan senast - så jag kände faktiskt igen mig. :-)
Vi hoppade på färjan igen och den tog oss till Korpo. Där körde vi först runt och upptäckte ön och därefter hittade vi en gömd liten strand som vi stannade till vid. Vi solade och simmade hela eftermiddagen. <3
Påväg tillbaka till fastlandet passerade vi Nagu igen och då passade vi på att fika vid Köpmans innan vi fortsatte resan hemåt. Syltmunken här ovan var den godaste vi någonsin har ätit!! Och det var vår lilla härliga dagsutflykt till skärgården det.

EN VIOLBRUNCH

Ett skepp kommer lastat med brunchfotografier! Malin kom som sagt till Åbo i torsdags och på fredagkväll anlände även Bill, så för att fira att mina två favoritpersoner var tillbaka trollade jag ihop denna violbrunch på lördagen. Jag bjöd på smoothie bowls, chiapudding, grillade croissanter, vattenmelon, juice och havtornsshottar.  Allt toppades sedan med himla många violer. :-) 

SUSHI & VIN

Efter jobbet i fredags hade jag bokat in en dejt med bästa Malin igen. Vi traskade in till stan för att köpa med oss sushi från Kawaii och sedan satte vi oss vid åkanten för att äta middag. Det var verkligen den godaste sushin på länge!
Vi traskade sedan vidare till den stora uteserveringen vid Domkyrkan. Där beställde vi varsitt glas bubbel från Vinho och satte oss ner i parken. Konceptet med en gigantisk uteservering är ju verkligen en toppenidé! 

OM EN SOMMARKVÄLLSUTFLYKT

I torsdags när jag fick checka ut från jobbet hade Malin anlänt hit till Åbo, så jag mötte genast upp henne och så begav vi oss till ån - jag hade nämligen planerat en liten utflykt åt oss. :-) Vid ån hoppade vi på båten/vattenbussen och sen åkte vi iväg. 
När vi hade åkt längs med hela Aura å kom vi slutligen fram till vår destination Beckholmen och här steg vi iland. Vi hade med cyklarna på båten så att vi härifrån sedan kunde fortsätta vår utflykt. 
Vi slog oss ner på restaurang Terrassens terrass (hehe) och beställde in middag. Vi valde skärgårdstapas, plåtbröd och en sangriakanna och delade på allt. Allting var himla gott, men speciellt sangrian smakade magiskt! 
Vi satt kvar på terrassen hela kvällen och drack himla många sangriaglas. Och så njöt vi av den fina utsikten. <3
När solen började gå ner gick vi tillbaka till hamnen för att beundra alla segelbåtar och solnedgången, såklart. Det var en alldeles fantastisk sommarkväll!
Avslutningvis tog vi en cykeltur hem i den varma kvällen. Det har faktiskt knappt känts som om jag har jobbat nu i augusti, eftersom att jag har haft så himla mycket roliga bravader inbokade på vardagarna också. Jag måste verkligen fortsätta med detta under hösten också!

FEM GULDGLIMTAR

Att efter jobbet kunna traska iväg till Kuppisbadet för sol och bad i några timmar. <3
 
När man är ensam hemma får man äta sushi till middag hur många dagar man vill!
 
En vacker daggkåpa jag bara var tvungen att fotografera. Har aldrig sett något liknande. :-)
 
Att vakna upp på villan, bege sig ut på en morgonlänk och äta färska hallon till frukost. Aah!
 
När man efter flera år äntligen vågar hoppa från bryggan igen - och sedan aldrig kan sluta, haha!
 

OM EN KRÄFTFEST

Här bjuder jag på några fotografier från vår lilla kräftskiva! Värdinnan Malin hade gjort det så himla mysigt utomhus där vi hade kräftfesten och vi gick verkligen all in med kräftdekorationer och -accessoarer. Vi hade dessutom sisådär hundra kräftor (!!) och åt upp prick varenda en, hehe. :-) Förutom att äta massvis med kräftor sjöng vi också otaligt många snapsvisor och kräftsånger samt hade både kräftfrågesport och olika quiz. Det var en toppenkväll och en toppenkräftis!! <3

OM ETT SUCCÉVECKOSLUT I KRISTINESTAD

En SUP-tur. <3
 
Förra veckoslutet var jag i Kristinestad - närmare bestämt på villan! Det kändes så himla fint att få ytterligare några sommardagar på mitt happy place, och dessutom blev veckoslutet en himla succé. Till min glädje hade ungen lånat en SUP-bräda så vi tog många turer i havet runt villan. Det blev extra roligt när vi var två på brädan samtidigt, men också mer utmanande, haha! Under veckoslutet gjorde jag också massa andra trevliga bravader. Jag solade, simmade och hoppade från bryggan otaligt många gånger, plockade massvis med hallon med mamsen, fixade ihop ett hemmaspa med fotbad, hade en rolig kräftskiva med vännerna och bjöd momi på grillat till middag. Bästa veckoslutet. <3

EN SOMMARDAG PÅ HÖGSÅRA

En dag när jag fick checka ut tidigare från jobbet körde jag till Kimitoön för att möta upp saknade Sofie, och därefter åkte vi vidare iväg på utflykt till Högsåra. Vi hade redan i början på sommaren bestämt att vi skulle åka hit i augusti, så jag hade varit peppad väldigt länge. :-)
Redan i hamnen blev jag kär i denna lilla ö, vi möttes nämligen av denna färgglada husvägg direkt vi steg iland! Den är ju verkligen alldeles ljuvligt fin. <3 Vi satte oss ner i solstolarna på bryggan för att beundra utsikten och njuta av solen.
Till klockan sjutton trettio hade Sofie bokat middagsbord, så då traskade vi till restaurangen Farmors Café. Där beställde vi in varsin pizza, och jag valde en vegetarisk med trädgårdsblommor på. Den var speciell, men himla god!
Vi trivdes så bra här så att vi lite senare även bestämde oss för att ta en fika. Vi kunde inte bestämma oss för vilken kaka vi skulle välja - så det fick bli båda, haha! En marängtårta med massa bär och en kladdkaka med grädde.
Alltså denna ö var så fantastiskt mysig, lantlig och idyllisk!! Här ovan är blandade fotografier som jag knäppte under dagen. Jag vet verkligen inte hur många gånger jag sade åt Sofie hur glad jag var över att vi åkte hit. :-)
Vi avslutade kvällen med att dricka bubbel på Rumpan Bar. Alltså det kan ju vara det härligaste namnet på en bar, haha! Älskar det. Här ute på den soliga terrassen skulle vi iallafall ha kunnat sitta prick hela kvällen. Istället fick vi vinka hejdå åt Högsåra och en underbar dag. <3

EN SOMMARDAG I NÅDENDAL

På söndagen åkte vi till Nådendal för att tillbringa en sommardag där! Först hängde vi på stranden under dagen. 
När vi hade solat och simmat klart gick vi runt och beundrade hamnen och alla båtar. Ååh, Nådendal är så himla fint och somrigt! <3
Vi traskade också runt i mysiga gamla stan. Trähusen i Nådendal och Kristinestad påminner mycket om varandra! Eftersom Mumindalen också finns här var vi såklart även tvungna att kika i muminbutiken. :-)
När magen började kurra satte vi oss ner på en uteservering vid hamnen och beställde in middag samt varsin kall. Vi hade verkligen en så härlig utsikt!
Slutligen åt vi efterrätt i form av gelato på bryggan. Gelaton var lokalproducerad och jag valde smakerna citron och jordgubb. 

EN SOMMARDAG PÅ KUVA UDDE

Första veckoslutet tillbaka i stan bjöd Åbo på ett himla sommarväder, och jag tillbringade hela mitt veckoslut med fina Julina. På lördagen åkte vi ut till Runsala - närmare bestämt till Kuva Udde, för att hänga på klipporna hela dagen. Det var verkligen så ljuvligt! Vi solade, hade picknick, spanade på båtar och simmade i vågorna. Älskade sommar, ta aldrig slut!! <3

MARKNADSFESTEN SOM BLEV GÅRDSFEST

Jag har ju helt glömt bort att bjuda på fotografierna från vår gårdsfest i juli (!!), så här kommer ett skepp lastat med festliga fotografier. :-) Förutom att det inte var en marknadsfest, utan istället en gårdfest, var det en lika stor succé som vanligt. Jag började kvällen med mina pinglor och vår traditionsenliga drink night. Denna gång blandade vi ihop mojitos, bellinis och sangria medan vi njöt av solen och babblade ikapp. Det är verkligen en av mina favorittraditioner med dessa gullisar. <3
Sedan rullade det in mera glada vänner! Då lekte vi massa trevliga lekar, knäppte fotografier, spelade kubb, blandade ihop mera drinkar och dansade till musiken. Vissa av dessa vänner träffar jag faktiskt bara en gång per år, och det brukar vara just under sommarmarknaden, men vi fortsätter bara där vi slutade året före och det är så fint. Med det här gänget är festerna dessutom verkligen alltid så himla roliga! Nästa år hoppas vi dock på att få dansa loss i marknadstältet också. ;-)

OM ATT HA FINBESÖK

Jag ligger lite efter här på bloggen och har redan varit tillbaka i Åbo en tid. Jag hann iallafall bara vara hemma en dag innan jag fick mamsen och ungen på besök, vilket var hur ljuvligt som helst. När jag kom hem från jobbet var de redan där och väntade på mig och sedan tillbringade de två dagar hos mig.
Vi beställde take away från restaurangen Delhi Darbar och åt sedan middag på balkongen. Det känns som om vi alltid äter indiskt när vi har gäster, men det är verkligen allas favorit, haha!
Resten av kvällen hängde vi också ute på balkongen. Vi gjorde egentligen inget speciellt, men det var härligt att bara få umgås och sitta och prata. Vi åt också efterrätt som mamma hade haft med sig! 
Följande dag jobbade jag bara halvdag så att vi skulle få mer tid tillsammans. Då traskade vi runt i stan, tittade på Domkyrkan, besökte några butiker samt satt vid ån.  
På kvällskvisten hade vi bokat bord på restaurang di Trevi. Jag och mamsen delade på olika tapasrätter medan ungen beställde in en pizza. Efter middagen var det dags för dem att åka hem igen och jag började sakna dem samma sekund som de gick ut genom dörren. <3

OM EN SOMMARDAG PÅ FÖGLÖ

Mysiga och idylliska Föglö!
 
Sommaren tjugohundratjugo har jag verkligen hängt mycket ute i skärgården och jag har upptäckt så många öar runtom Åland. Min sista dag på paradisön för denna gång åkte vi ut till ljuvliga Föglö. När vi kom fram begav vi oss direkt iväg till Carlsro Badhotell för att äta brunch, och det har jag ju redan skrivit om tidigare. Resten av dagen traskade vi runt på den idylliska ön samt hängde i solen på bryggan. Det var en så mysig sommardag!

KRÄFTSÄSONGEN ÄR IGÅNG

Årets första kräftskiva. <3
 
Kräftsäsongen är hääär!! Vi hade årets första kräftskiva ute på terrassen i Södersunda förra helgen och vi lyxade till det med att äta åländska kräftor. De var både dagsfärska och självfiskade och vi hade verkligen hur mycket som helst. Ser ni förresten kräftan som ligger på toppen av alla andra kräftor? Jag har nog aldrig sett en så stor kräfta förut, den var alldeles gigantisk! Och ååh, kräftorna var ju fantastiskt magiskt himmelskt goda!!

OM GALNA STRUTSAR, ROBINSONMAT & BÅTÄVENTYR

Paddling i Sund. Jag har verkligen gjort många vattenaktiviteter i sommar, och denna dag paddlade vi både kanot och kajak i Kyrksundet i Sund. Vi paddlade i några timmar och hade med oss lite picknick som vi åt mitt ute på vattnet. Det var en himla härlig paddlingstur!
Middag på Smakbyn. En kväll var vi ett stort gäng som åt middag här på Micke Björklunds restaurang och det märktes tydligt att menyn var inspirerad av Robinson. Vi drack drinkar, åt trerätters middag samt hade trevliga diskussioner.
Viltsafari i Eckerö. Vi spenderade en heldag ute i Eckerö och ganska spontant bestämde vi oss för att åka iväg på viltsafari. Där träffade vi på ståtliga hjortar, matade roliga lamor, tittade på lata vildsvin och skrattade åt galna strutsar. Det var en annorlunda upplevelse! Förövrigt åt vi mjukglass på Bodegan, traskade runt vid Käringsund och åt middag på restaurang Söderhagen
Danska smörrebröd på Carlsro Badhotell. Detta ställe ute på Föglö har öppnat nu i sommar och det känns som om prick alla har gjort ett besök dit, så även vi. :-) Vi åt deras smörrebröd till brunch och jag valde avokado samt räkor som topping. Maten var himla god och stället var himla fint! 
Det stora båtäventyret. Bara någon dag efter att vi kom hem från vår staycation, åkte vi tillbaka till Kökar över en dag. Denna gång körde vi med egen båt dit och det blev verkligen ett äventyr. Vi körde i  ösregn och solsken, vi körde i sisådär tremeters vågor och på spegelblankt hav OCH vi körde på grund (haha) och fick hjälp av en skärgårdstant och -gubbe för att komma loss. Nio timmar befann vi oss på havet och jag älskar fortfarande att åka båt lika mycket även efter detta, hehe. <3
En förmiddag i blåbärsskogen. Vi har också hunnit plocka en hel del blåbär! Det finns helt otroligt mycket och stora blåbär i år och det tog inte länge för oss att plocka tio (!!) liter. Nu har vi frysen full inför vintern. :-)

EN SOMMARDAG PÅ KOBBA KLINTAR

Ute på Kobba Klintar!
 
Att åka ut till Kobbarna minst en gång varje sommar är ett måste! Denna gång tillbringade vi en eftermiddag där. På något konstigt sätt har tydligen de flesta fotografier därifrån tyvärr raderats, så dessa här ovan är de enda jag har kvar. Vi hade iallafall en picknick och efteråt satt vi bara på klipporna i solen. Jag hade också tänkt ta ett dopp i havet, men när en liten snok (!!) simmade förbi var jag faktiskt inte så sugen längre, hehe..

EN UNDERBAR SOMMARKVÄLL

Så här fortsatte vår sommarkväll på Vårdö. Vi värmde bastun och varvade det varma bastubadandet med att svalka oss i det svala havet. Det var verkligen såå skönt!! <3 Bastun hade stora fönster, så vi kunde njuta av vyerna både i och utanför den.
Vi höll verkligen på i flera timmar och fick samtidigt se när solen sakta gick ner. Vi hoppade från bryggan och jag tog även en till tur på SUP-brädan i solnedgången. Alltså det var verkligen alldeles magiskt. Först när solen hade gått ner avslutade vi med att tvätta håret i bastun. Så där på det gamla goda viset förstås - med vattenhink och skopa! Det var en himla perfekt sommarkväll.

EN SOMMARDAG PÅ VÅRDÖ

Förra lördagen åkte vi hela gänget iväg till Jackes stuga på Vårdö för att tillbringa hela dagen där! Vädret var lite ostabilt mitt på dagen, men när solen faktiskt visade sig låg vi och solade på bryggan. Däremellan åt vi en sill- och laxlunch, plockade smultron, lyssnade på musik samt drack vin. 
Mot eftermiddagen blev det klarblå himmel och vi fick verkligen ett pangväder under kvällen. Det var platt på havet och solen värmde himla skönt. Till middag trollade vi ihop allt gott man kan tänka sig att grilla och så agerade Bill grillmästare. Det var verkligen magiskt att sitta och äta middag på terrassen med denna utsikt!
Därefter tog jag en tur på SUP-brädan. Och ååh, ni ser ju själva hur härlig den turen var! Detta är verkligen balsam för själen för mig. <3 Sommarkvällen fortsatte sedan ännu länge efter det här, men den var verkligen så underbar att den förtjänar ett eget inlägg.

STAYCATION I SKÄRGÅRDEN

Nu tänkte jag berätta om vår lilla staycation i skärgården. Det blir ett långt inlägg med många fotografier och lite text, så håll i hatten. ;-)

Vi besökte alltså tre öar och mellan öarna åkte vi skärgårdsfärja. Vårt första stopp var Kökar. 
 
Här är en selfie på hela gänget - mitt resesällskap var som ni ser min älskling och mina svärföräldrar. Vi tog oss runt öarna på cykel, så samtidigt blev det också en cykelsemester.
 
 Det första vi gjorde när vi kom fram till Kökar var att gå en naturstig bland både klippor och skog. Molnen drog in över ön, men vi missade regnet iallafall. 
 
Vi hittade stora blåbär på stigen och stannade en stund för att mumsa i oss några. :-)
 
Det var verkligen så fint att cykla runt på de rödbruna vägarna ute på landet. Så himla idylliskt!
 
Två nätter bodde vi i en bungalow som hörde till Brudhäll hotell. Vi bodde alldeles vid bryggan som hörde till gästhamnen och det var ett perfekt läge!
 
 Ett detaljfotografi på hotellet. Såå vackert och mysigt!!
 
Första kvällen åt jag rökta räkor till förrätt och de var så magiskt goda att jag beställde in dem till middagen följande kväll också, haha. <3
 
Min älskling och jag bland segelbåtar och röda stugor. Älskar skärgården!
 
 En kväll när de andra skulle se på fotbollsmatch tog jag mig ut på SUP-brädan och begav mig iväg på en kvällstur.
 
Jag och Tove var också ute på en kvällstur med cyklarna. Vi cyklade runt prick hela ön och saldot blev tjugofem kilometer samt massa fina vyer. :-)
 
En mysig och härlig frukost ute på bryggan.
 
Dags att upptäcka mer av Kökar! Här är två fotografier på vyer vi möttes av. 
 
Jag trodde aldrig att jag skulle åka på cykelsemester, men here I am.. :-) Vi cyklade totalt sisådär sextiofem kilometer under våra dagar i skärgården. 
 
När vi gick en ny naturstig träffade vi på dessa söta får, men de ville dock bara visa rumpan åt kameran. Haha!
 
En av dagarna gjorde vi en båtutflykt till ön Källskär. Det var en himla vacker liten ön, men det blåste också väldigt hårt där. 
 
På ön fanns några fina stenstränder!
 
Min älskling efter middagen. <3
 
Ännu en kvällstur på SUP-brädan.
 
Det var så himla fint med alla vackra segelbåtar i gästhamnen på Kökar.
 
Jag var ju såklart tvungen att fånga solnedgången också. :-) Här gick solen ner rakt ner i havet. 
 
En till frukost på bryggan. Det kändes verkligen så somrigt.
 
På morgonen innan vi åkte vidare från Kökar tog jag först med mig Bill på ytterligare en SUP-tur..
 
.. Och därefter fick Tove följa med på sin allra första tur på SUP-brädan!
 
Ett sista naturfotografi från Kökar före vi hoppade på färjan igen.
 
Vi åkte vidare till vår sista ö för denna gång: Sottunga. 
 
 När vi kom fram bänkade vi oss direkt på Salteriets terrass för att äta lunch. Några timmar senare var jag tillbaka här för att köpa lite fika också, hehe.
 
Under dagen cyklade vi runt för att upptäcka Sottunga. Det är en väldigt liten ö så där fanns egentligen inte så himla mycket att se. Men vi hittade iallafall denna lustiga skylt. :-)
 
Dags att cykla hemåt. Detta fotografi får avsluta vårt lilla äventyr. Tack skärgården, vi kommer tillbaka! <3
 

RSS 2.0