EN SPONTANRESA

Två till från igår.
 
Hej från Ålandsbåten! Bokade resan igår och idag är jag påväg, hehe. Bestämde mig för att fira nyår på Åland och dessutom har jag längtat ihjäl mig efter Bill. Ska bli så himla mysigt! Nu är det ungefär en timme kvar tills båten kommer iland och sen får jag äntligen pussa på min favorit igen. :-) 

KANONVIKEN, WII & SKRAPLOTTER

Kanonviken.
 
Igår vaknade jag upp till ljuvligt väder, så vi bestämde oss för att det var en perfekt dag för fotografering på Kanonviken. Jag klädde på mig två av mina favoritjulklappar - timberlands och toffsmössa - och så var jag redo. Vi traskade runt och beundrade utsikten och så tog vi många foton. Det var så fint där! När vi var hemma igen var det dags för att spela Wii. Vi spelade fotboll, bowlade, gick på lina, hoppade backhoppning, tränade på koordination och balans, hulahulade samt körde slalom. Himla kul! På kvällskvisten tog vi ännu en promenad till stan för att byta ut de skraplotter som vi hade vunnit på på julafton. Jag fick välja många nya lotter för min vinstsumma, men är nog fortfarande inte miljonär.. Vi avslutade sedan med film och reseletande. En så typisk jullovsdag!

JULANNANDAG & FÖRSTA MELLANDAGEN

På julannandag jobbade jag prick hela dagen och när jag slutade åkte vi med familjen för att se på julbelysningen runt om i staden. Sedan somnade jag helt utmattad tjugoett femton och vaknade upp tretton timmar senare. Julhelgen var över och igår bestod dagen av mys, häng med mormor och morfar samt ett biobesök med mamsen och ungen. Fint så.

JULDAGSFEST

Vad hände på juldagen alltså? Haha! Efter födelsedagsmiddagen trillade Jennie, Erica och Elin in för en liten förfest. Vi drack vin, babblade och skrattade bara mest. 
Därefter drog vi vidare till hotellet, den obligatoriska utgången i Kstad på juldagen. Träffade så många finisar och dansade loss på dansgolvet. Det blev verkligen en så himla rolig kväll!

MAMMA 50 ÅR

På julannandag fyllde både mamma och min storasyster år, så dagen före firade vi mamsen lite extra mykcet eftersom hon fyllde jämna femtio! Vi skålade i champagne, läste upp en dikt, gav presenter och åt en himla god trerätters middag. Det blev ett så fint firande! Grattis på födelsedagen älskade mamma. ♥

GOD JUL

En traditionsenlig och ljuvlig julafton. ♥

DAN FÖRE DOPPAREDAN

Julgranen är pyntad, alla julklappar är inpaketerade och julmaten är förberedd. Nu myser vi i soffan framför uppesittarkvällen. Imorgon är det julafton!

JULBRUNCH MED BÄSTISAR

Istället för att fira ledighet har jag varit på jobbet bland all julstress tisdag onsdag torsdag. Därför såg jag extra mycket framemot denna fredag, för vi hade nämligen bokat in en julbrunch med mina fina gullisar! Brunchen blev verkligen himmelsk, dresscoden var tomtemössa, julmusiken spelades i bakgrunden och vi kramades samt tog selfies. Tio av tio tomtenissar. Alltså ååh, så himla bäst dessa tomtepinglor är. ♥

EN JULLISTA

Vilka är de första fem ord du kommer att tänka på när du hör ordet jul?
Jultomte, snö, familj, ljus och julgran.
 
Tänker du göra något annorlunda i jul till skillnad från förra året? 
Jag ska till exempel inte jobba på julaftonsmorgonen, som jag gjort de senaste åren!
 
Vad framkallar mest julstämning?
Julsånger, ljus, julklappsinslagning och glöggmys.
 
Pepparkakor eller lussebullar?
Pepparkakor.

Fortsätt meningen ”ingen jul utan…”
... Snö dök upp sådär spontant, men det är ju tyvärr mera sällsynt nuförtiden. Så ingen jul utan familjen, säger jag!

Viktigaste grejen på julbordet? 
Gravlaxsås och lax, ÄLSKAR det!
 
Favorit julfilm? 
I år har vi försökt öka på vårt julfilmsförråd, men Home Alone är fortfarande i topp! Kan se den hur många gånger som helst. 

Favorit julkalender? 
Jag har faktiskt inte sett så många julkalendrar, eller iallafall så minns jag inte så många av dem. Men vi såg ju på Diselråttor och Sjömansmöss igen nu, och den minns jag att jag tyckte om när jag var liten också! 
 
Skulle du kunna tänka dig att fira jul utomlands? 
Ja, det har jag ju gjort. Och jag skulle nog kunna göra om det igen också.

Brukar du köpa en julkalendern av något slag till dig själv? 
Mamma brukar köpa en chokladkalender åt mig och pappa brukar köpa en skraplottskalender. I år köpte dessutom Bill en till chokladkalender åt mig, hehe.
 
Vad gör du dagen innan julafton?
Vi har faktiskt inget speciellt vi brukar göra.
 
När vill du att första snön ska falla? 
I början på december, och sen får den gärna vara kvar till julafton.
 
Vad gör du på julaftonsmorgon?
Då vi vaknar brukar det finnas ett litet paket i julstrumpan som vi får öppna redan då på morgonen (nej, man är inte för gammal för sånt) och därefter följer massa mys. 
 
Din favoritbild från förra årets jul? 
Tre glada systrar.

När är det okej att börja julpynta tycker du?
Vid lilla jul och första advent tycker jag att man kan plocka fram ljus och stjärnor. Dock får tomtarna och hela faderullan nog vänta tills sisådär en vecka före jul!
 
Köttbullar eller prinskorvar?
Köttbullar!
 
Hur klär du dig på julen?
Alltså jag har blivit totalförälskad i sammet! Så en sammetsklänning ska jag svira runt i på julafton, eftersom vi alltid klär upp oss i klänning respektive skjorta.

När tar du in julgranen? 
Vi har som tradition att alltid ta in granen och pynta den bara någon dag före julafton hos mamma och pappa, men i år tjuvstartade jag och en liten julgran fick pryda min lägenhet redan i början av december (bara för att). 

Vad är det viktigaste i julpyntet?
Förutom julgranen då, som är en självklarhet, så blir det så mysigt när man pyntar med mycket ljus och julbelysning. 

Besöker du någon julmarknad?
Det hör inte till någon tradition, men i år har jag faktiskt besökt några både i Budapest och Helsingfors.

När börjar du lyssna på julmusik?
Ungefär samtidigt som jag dricker första glöggen - i oktober. 

Bästa jullåten?
Julens tid är här med Molly Sandén och Magnus Carlsson är så himla fin.
 
Glögg eller julmust?
Men glögg förstås, livets dryck! Julmust är bara äckligt, dessutom. 

Var firar du jul?
Alltid hemma hos oss. 
 
Har ni tomte på julafton?
Vi brukade ha, när vi var yngre förstås, men nu när ungen också har blivit stor så är det hon som delar ut julklapparna som finns under granen. 
 
Ris a la Malta eller gröt?
Kan inte bestämma mig, båda två är så himla goda!
 
Vad är viktigast med julen?
Att vara tillsammans med familjen. Att njuta istället för att stressa. Och att inte behöva vara ensam. 
 
När öppnar du dina julklappar? 
Som sagt så får vi öppna ett paket på morgonen och resten öppnar vi efter julmiddagen på kvällen.
Lax eller sill?  
LAAAX!
 
Blir du mättad av julen när den är slut eller vill du ha mer jul? 
Det känns som om man väntar och väntar och sedan när julafton är här seglar hela julen bara förbi, så några dagar till av julmys skulle jag gärna ha. :-) 
 
Favorit juldoft? 
Gran, pepparkakor och tända ljus.
 
Hur pepp är du i detta nu på december och julen? 
Vi har julmyst mer än någonsin denna decembermånad, men ändå känns det som om julpirret i magen inte riktigt är där. Måste snabbt leta upp det nu! 

OM ALLT FRÅN LUCIA TILL JULGODIS

Tisdagen var en dag fylld med program! Min morgon började med att mormor ringde och väckte mig och en liten stund senare plockade jag upp henne. Vi skulle se på Finlands Lucia som kom på besök till vår stad, men först fikade vi med mormors tantvänner, hehe. :-) Jag hade ju redan sett lucian, men det var fint att få se henne på lite närmare håll också, och de sjöng så ljuvligt! Därefter fixade jag några ärenden och hängde hos mormor, innan jag sedan åkte iväg till Närpes för att hämta hem ungen från skolan. 
När jag var påväg efter ungen ringde min chef och frågade om jag kunde hoppa in. Så sisådär en timme senare befann jag mig på jobbet. Vi hade bokat in julgodistillverkning denna dag, och eftersom man inte struntar i en sådan sak satte vi igång med julgodiset när jag var hemma från jobbet istället. Det blev rocky road, ischoklad, tryffel och gräddkola. GOTT. När allt var klart skålade vi ännu i skumpa med hela familjen, för att fira mammas bra-iga dag! Avslutningsvis pratade jag med min älskling innan jag somnade bums efter en lång dag. 

JUL I DEN LILLA STADEN

Tog en kvällspromenad med mamsen för att även beundra (och knäppa bilder av) julbelysningen här i Kristinestad. Det här kan nog faktiskt vara den mysigaste ändå! Lilla mysiga julstaden. 

HOME FOR CHRISTMAS

Hej på er! :-) I fredags skrev vi hemtent och sedan festade vi till det eftersom vi sådär officiellt hade fått jullov. De följande dagarna bestod bara av massa mys och därefter var det dags för mig att bege mig upp till Pampas för att fira jul. Så nu är jag alltså hemhemma! Hade inte så mycket annat på hjärtat, så vi hörs sen. PUSS.

OM NÄR BÄSTA ELIN VAR PÅ BESÖK

Titta vem som var här: härliga Elin! ♥ Hon hörde av sig på tisdagen och frågade vad jag skulle göra de två följande dagarna och nästa dag anlände hon till huvudstaden. Spontant och så roligt! Tack för besöket, bästa du. 
Iallafall. Medan hon var här catchade vi både upp och planerade framtiden, hade vi julmys med julfilm och glögg (såklart), hade vi rundtur i vår skola, åt vi en god brunch och goda middagar, pluggade och konstaterade vi att vi inte förstod så mycket av varandras utbildningar (haha) och så shoppade vi julklappar (Elin) eller åt en själv (jag). 
På onsdagen bjöd vi på hemlagad lyxmiddag då Elin anlände, men på torsdagen bestämde vi oss för att äta middag på stan. Valet föll på sushibuffé eftersom 1. Elin bara hade ätit det en gång i hela sitt liv och 2. Sushi ju är life. Och alltså ååh, det var verkligen sushi-himlen!! Så himla gott. 

LUCIA 2016

Trettonde december innebar ju inget mindre än lucia! Vi traskade runt i stan och beundrade den fina julbelysningen innan vi slutligen såg när lucia med följe skred ner för domkyrkans trappor. Det var såå mysig stämning på senatstorget och vår huvudstad är så himla fantastiskt dekorerad såhär i juletider!

OM EN ADVENTSTRADITION

Vi har skapat vår egna lilla adventstradition! Kanske lite oplanerad, men så här i efterhand är den hur bra-ig som helst. Tomtegröt (med kanel&socker) varje advent, GOTT. Första advent åt vi spontant tomtegröten som lämnat från lilla jul-middagen till frukost. Andra advent vaknade jag så himla sugen på tomtegröt och snäll som han är, min mästerkock, steg han upp och kokade gröt åt oss. Tredje advent var det givet, så vi bjöd såklart Bills mamma och lillasyster på tomtegrötsfrukost. Nu väntar jag bara på fjärde advent och på att få tända sista ljuset, Bill kokar nämligen den godaste gröten jag någonsin ätit också! 
 
/ Aivilo som tycker om tomtegröt

OM EN FIN HELG OCH EN OLYCKSMÅNDAG

Har tydligen bara fångat drycker på bild denna helg. 
 
Middagen i lördags var himla bra med drinkar och mexikanskt! Efteråt laddade vi upp med pepparkakor, mögelost, mandariner, fikonmarmelad, glögg samt choklad och så kröp vi alla upp i soffan framför ytterligare en julfilm. Julmysfaktorn är riktigt hög varje kväll nu, alltså! På söndagen åt vi en god frukost och sedan bestämde vi oss för att återigen följa med till stan. Vi hann med lite julshopping och fika innan vi kramade Bills mamma och syster hejdå. SÅ härlig helg! Måndagen då igen visade sig från sin sämsta sida.. Vi (läs: jag) låste ut oss och det var den tråkigaste och sämsta dagen på länge. Men, slutet gott - allting gott och nu är vi tillbaka i min lägenhet igen!

OM JULKLAPPSHANDEL & FIKA

Två favoriter! 
 
Vi hade bokat in julklappsshopping med Erika och Sarah fredagen till ära. Vi strövade runt i alla butiker och pausade för att fika på Espresso House. Så mysigt. :-) Den här helgen är Bills mamma och lillasyster här i Helsingfors, så idag ska vi också traska runt i stan. Ikväll ska vi sen ut och äta middag! Finfin helg, alltså. 

TENT, JULLOV & PEPPARKAKOR

Början av denna vecka bestod av cirka endast plugg och i torsdags skrev vi tent. Nu har vi faktiskt (i princip) jullov, bortsett från en hemtent som vi har nästa vecka. Jag hade så längtat efter att få baka pepparkakor, så för att fira lite tog vi fram kaveln och pepparkaksformarna. På kvällen tände vi ljus i hela lägenheten och åt de nygräddade pepparkakorna tillsammans med glögg framför en julfilm. Julmyyys!

GLÖGGRUNDAN 2016

Ett skepp kommer lastat med suddiga iphonebilder från glöggrundan! Jag åkte mot Åbo med boysen redan på morgonen och väl framme knackade jag på hos Malin och fick en bamsekram. Vi gick så småningom iväg för att äta en god lunch och catcha upp prick allting i flera timmar. Därefter tog vi varsitt vinglas och gjorde oss redo för att påbörja glöggrundan vid domkyrkan och den fina julgranen. Efter ett par shottar och glöggar mötte vi upp mina pinglor Elin, Johanna och Nadja och samlade sedan resten av stämplarna med dem. På efterfesten sen dansade vi loss till gamla godingar, lyssnade på Nause, Bastupojkarna och Succémorgon samt träffade SÅ många vänner. Himla roligt! Vi avslutade kvällen på hesburger och traskade sedan tolv timmar senare förbi domkyrkan och julgranen igen för att somna sött i Malins säng. Det blev verkligen en så lyckad glöggrunda! Och mina älskade saknade gullisar då. ♥ Insåg återigen hur mycket jag faktiskt saknar mina bästisar när jag är ifrån dem och hur fantastiskt roligt jag har med dem sen.

DECEMBER

Från en härlig vinterpromenad med björnen. ♥
 
Det blev december och jag öppnade första luckan i mina kalendrar (man blir aldrig för gammal för sådant, så i år har jag fyra!), köpte julgran och pyntade den fint, gick på glöggrunda och hängde med bästisar, införskaffade massvis med ljus som vi kan mysa till, började se julkalendern "diselråttor och sjömansmöss" från år tjugohundratvå, tog en promenad för att gå på granrisjakt till adventsljusen, drack ännu mera glögg än tidigare (om det är möjligt), började lyssna på julmusik prick hela tiden samt åt risgrynsgröt till frukost på andra advent. December är härlig.

BUDAPEST DAG 4

Sista dagen traskade vi först bara runt bland alla vackra hus och gator. Bilderna ovan föreställer Operan. 
Sedan var det spadags igen, för att avsluta resan på bästa sätt. Den här dagen föll valet på Gellért-badet, och det visade sig vara ytterligare ett mycket bra val!
Det var tyvärr fotograferingsförbud, men en smygbild var jag ändå tvungen att ta.. Vi njöt här i flera timmar och det var verkligen så avkopplande. Bassängerna var härligt varma och väggarna samt taken var dekorerade med fin mosaik eller målningar. Verkligen det bästa avslutet på en lika härlig resa. ♥

BUDAPEST DAG 3

Denna morgon fick vi börja med att checka av ytterligare en bro att gå över. Frihetsbron. Vi skulle nämligen på äventyr på andra sidan floden igen. 
Där uppe fanns vårt mål för dagen. Vi skulle klättra upp till Citadella-statyn som fanns uppe på berget.
Det var jäkligt många backar och trappor på vägen upp, så vi fick ta några pauser för att orka. Haha! Här är vi iallafall halvvägs uppe! 
Och så var vi uppe på toppen! Alla trappsteg var så värt det, när vi till slut fick en fantastisk utsikt över hela Budapest. 
Statyn och lilla jag. :-) 
 
Vi gick runt på toppen en stund för att beundra utsikten från alla håll samt tog himla många selfies innan vi påbörjade färden neråt igen sen. 
Älskade de gula ljuvliga spårvagnarna! 
Bill tycker om allt från att gå i mataffärer till att laga god mat, så vi gick vidare till den stora saluhallen Nagy Vasarcsarnok för att gå runt. Vi köpte några kryddor med oss hem!
På kvällskvisten var det dags för en båttur på Donau. Vi fick se alla fina byggnader och broar samt fina upplysta Budapest medan vi drack varmt vin och myste. 
Vi avrundade återigen med en julmarknad och lite fika. 

BUDAPEST DAG 2

Spadag! Vi valde det stora Szechényibadet och det var perfekt! Allt som allt fanns det aderton olika bassänger, och vi njöt i nästan alla av dem. Vi trivdes dock bäst i de härligt varma källorna utomhus. Ååh, det var alldeles underbart.
Då vi hade spa:at klart traskade vi genom en park, över en bro och förbi ett slott i en fin solnedgång. 
Då kom vi fram till Gundel Etterem. Restaurangens världskända Gundel palacsinta är ett måste när man är i Budapest. Det är pannkakor med valnötskräm och himla mycket varm choklad. Himmelskt gott, alltså!!
På kvällskvisten hade vi bokat bord på en restaurang på andra sidan floden, och då fick vi gå över Kedjebron. Både Slottet och Kedjebron var så fint upplysta.  
Restaurangen då? Déryné. Den bästa och mysigaste restaurangen jag någonsin varit på. Dekorationerna, belysningen, servicen, musiken, atmosfären, maten, sällskapet. ALLT. Ett liveband spelade och vi åt universums största wienerschnizlar. Tio poäng. 
På vägen hemåt igen gick vi över Elisabeth-bron istället. Vi var tvungna att stanna på mitten för att beundra utsikten. Vackra Budapest! 
Innan vi gick tillbaka till hotellet strövade vi runt på gågatan Váci Utca samt på en mysig julmarknad. Det fanns så mycket julbelysning. 
 
BÄSTA DAGEN.

BUDAPEST DAG 1

Vi anlände till vårt hotell rätt så sent på söndagskvälllen, då åt vi bara kvällsmat på hotellrummet före vi kröp ner i sängen. Följande morgon vaknade vi upp till strålande sol och ljuvligt väder (vilket vi förresten gjorde prick varje dag, aah!). Vi bestämde oss för att denna dag fick bestå av sightseeing.
Vi promenerade längs med Donau, och vår första destination var en av Budapests alla broar - den kända Kedjebron. På vänstra sidan om bron finns också Slottet i bakgrunden. 
Sedan fortsatte vi vidare längs med floden. Det var så vackert! Precis när vi var påväg till en annan sevärdhet stoppades vi av en annan..
.. Nämligen "skorna", ett minnesmonument vid kajen. Skorna symboliserar alla de judar som blev avrättade vid Donaus stränder. Ett hemskt och sorligt minne, men samtidigt ett fint monument!
Därefter nådde vi fram till den mäktiga Parlamentsbyggnaden. Jisses, den var verkligen såå stor. Och då såg vi bara ena sidan av huset. 
Vi åt brunch samt tog en shoppingrunda i ett shoppingcenter innan vi checkade av den sista sevärdheten för dagen. S:T Stefanbasilikan. Vi borde egentligen ha gått in för att beundra insidan, men vi kände att det räckte med utsidan den här gången. Kvällen blev lugn med middag på en restaurang vid hotellet och filmmys. 

RSS 2.0