OM HELGEN OCH EN NY VECKA

Söndagsbrunch.
 
Hej på er! Förra veckan krävde så mycket mera arbete än vad jag hade tänkt, men innan vi tog helg i fredags presenterade vi slutligen vår examensarbetsidé. Heja oss! Helgen däremot var avkopplande och skön. Jag hade myskväll framför IDOL på fredagen, gick en shoppingrunda på stan på lördagen och serverades brunch av gullig pojkvän på söndagen. Däremellan kollade vi också några filmer. Ungefär så. Jag hade med flit en extra lugn helg, eftersom jag idag inledde min praktik. Ville helt enkelt njuta av lite ledighet samt samla krafter, eftersom en praktikperiod oftast är väldigt intensiv. Nu har jag iallafall checkat av första dagen och det gick riktigt bra! Pusshej.

ST PETERSBURG DAG 3

 
Tredje och sista dagen i St Petersburg. Vi kände oss faktiskt rätt klara med staden, men en sak hade vi kvar - shoppingen, förstås. Vi traskade iväg till en stor shopping mall vid namn Galeria, och där kunde vi välja mellan cirka trehundra butiker. Vi hade dock gått så himla mycket under helgen, så några fynd och några timmar senare kände vi att det räckte. Fötterna och benen orkade helt enkelt inte mer, haha. :-) Sent på eftermiddagen var det sedan dags att bege sig hemåt mot Helsingfors igen och vi kunde konstatera att resan verkligen hade varit en upplevelse.   

ST PETERSBURG DAG 2

Denna dag var det sightseeing som gällde! Eftersom avstånden var så långa, bestämde vi oss för att hoppa på en hop-on hop-off buss. Jag hade färdigt gjort research om vilka sevärdheter vi ville se, och sedan gjorde vi några spontana stopp också. Kyrkan här ovanför var typ orsaken till varför vi åkte till St Petersburg, haha. Nämen, det var närmare bestämt en av sakerna som verkligen lockade med staden. Förutom att just få checka av Ryssland, hur coolt!? Under vår sightseeing besökte vi iallafall bland annat då Uppståndelsekyrkan, Vinterpalatset och Eremitaget, Isakskatedralen samt Sommarträdgården. På kvällen hade vi även bokat in en balettföreställning på den kända Mariinskyteatern! Hela byggnaden var verkligen SÅ lyxig. Efter baletten väntade middag på en lite finare restaurang som Bill hade letat upp. Restaurangen hette Schengen och vi både åt och drack gott. Vi köpte sedan med oss choklad till hotellrummet och avslutade kvällen så. 

ST PETERSBURG DAG 1

Vi anlände till St Petersburg på fredagsförmiddagen och sökte direkt upp vårt hotell. Vi lämnade bara av våra väskor och gick sedan för att äta brunch/lunch. Därefter var vi redo att upptäcka staden, främst längs med huvudgatan Nevsky Prospekt, men vi gick också runt i det stora köpcentret Gostiny Dvor som hade alla ryska produkter man kan tänka sig. Denna dag gick mest ut på att bara bekanta sig med staden. Eftersom vi hade stigit upp så himla tidigt vilade vi någon timme innan vi började fixa oss för middag. Sedan gick vi till Mama Roma för att äta pizza, vilket skulle vara St Petersburgs bästa. Vi beställde även in en flaska vin som vi delade på, samt blev så inspirerade av restaurangens utseende och inredning att vi under middagen hann planera prick hela vårt framtida hus, haha. Efter middagen gick vi hand i hand längs med broar, gator och kanaler innan vi slutligen nådde vårt hotell igen. Mysigt! Och det var vår första dag. 

VYKORT FRÅN ST PETERSBURG

Den vackra och sagolika Uppståndelsekyrkan.
Pizza och vin på Mama Roma. 
En vacker allé i en vacker park.

St Petersburg bestod av färggranna hus och guldiga detaljer.

Balett på lyxiga Mariinsky Teatern.
Alla kanaler och broar gör att staden kallas Rysslands Venedig. 
Mäktiga Vinterpalatset och Eremitaget. 
En härligt höstig sommarträdgård.
Trerätters lyxmiddag på Schengen. 
Vyn över St Petersburg från Isakskatedralen. 
 
Ett skepp kommer lastat med himla många vykort från St Petersburg! Jag tänkte som så, att jag först bjuder på dessa med en liten caption till och därefter skriver jag ännu dag för dag hur vår helg såg ut. Tror det blir bra.

EN TISDAGSMIDDAG MED VÄNNER

På tisdagskvällen var vi bortbjudna på middag hem till Ville-Markus och Helmi. För mig är de nyfunna vänner från i somras, medan Bill redan känt dem länge. Alltid roligt med nya bekantskapelser! / Såhär såg jag iallafall ut!
Här var vi färdigt fixade och redo att bege oss iväg. / Påvägen till bussen vek vi in via affären för att köpa en stor höstbukett att ta med oss. 
När vi anlände beundrade vi deras fina lägenhet innan vi satte oss till bords. Även bordet var så fint dukat! Det bjöds på rödvin och en medelhavsinspirerad middag och allting var så gott. / Glada gänget som avnjuter efterrätt i form av ungsäppelpaj och vaniljglass. Vi hade så många bra och roliga diskussioner på gång under kvällen. 
Att spela sällskapsspel har blivit lite av en tradition när vi umgås. Denna kväll föll valet på Cards Against Humanity och vi fick oss verkligen många goda skratt. / Innan vi tackade för oss cirka fyra och en halv timme senare drack vi te med smak av marockansk mint. Vilken härlig kväll! 

SUNDAY FUNDAY 2.0

Bills mamma jobbade här i Helsingfors i början på veckan, men anlände redan i söndags. Vi hade därmed bestämt oss för att köra en favorit i repris, nämligen äventyrssöndag. Vi möttes upp i stan och åkte sedan direkt vidare till Cargo för brunch. Vi beställde bland annat in färska juicer, avokadosmörgås, overnight oats, granola och kaffe. Även om bara gröten var fotovänlig (hehe) var allting himla himla gott! 
Efter en lång brunch var det dags för nästa program, så vi begav oss mot Salutorget/hamnen. Vi hade länge pratat om att besöka Allas Sea Pool och tänkte passa på nu. Som ni ser består stället av utomhuspooler, varav två är uppvärmda och den tredje har samma temperatur som havsvattnet. På grund av att temperaturen denna dag var nära noll-sträcket så vågade dock ingen av oss ta ett dopp i havspoolen. Brrr! Det var ändå skönt att simma i den vanliga poolen och efteråt satt vi länge och värmde oss i bastun. 
När vi kände oss klara traskade vi vidare in mot Alexandersgatan och Mannerheimvägen. Här tog jag en smygbild på svärmor och pojkvän som matchade så fint i blått. :-) När vi hade hittat det vi sökte i shoppingväg kom vi spontant på nästa aktivitet.
Bio! Bill sökte upp vilka filmer som skulle börja just då och så valde vi bara en av dem, resultatet blev därmed Kingsman. Vi köpte popcorn och ivrigt bänkade vi oss i biosalongen. Det var så himla längesedan någon av oss hade varit på bio, så denna gång var det en speciellt rolig upplevelse. Efter över två timmar konstaterade vi att filmen var helt okej, men också väldigt.. konstig. Nästan på gränsen till töntig ibland, haha! 
Efteråt började vi bli riktigt hungriga, så vi gick till Boulevarden för att äta middag. Valet föll på Toscanini, en italiensk restaurang. Jag gillade inredningen och belysningen himla mycket! Matvalet föll på en god risotto för min del och de andra tog varsin pasta. Mycket godkänt! Ungefär här tog sen vår äventyrsdag slut och vi hoppade på spårvagnen hem tillbaka. Jag älskar dessa söndagar alltså!

EXAMENSARBETE & BLOGGINLÄGG

Solsken och spegelblankt under lördagens promenad.

En bra måndag. Denna skoldag började med att jag inte hade någon aning om vad jag skulle skriva för examensarbete och slutade med att jag hade ett intressant ämne/projekt att skriva om, en examensarbetspartner OCH bästa möjliga handledaren. Jisses så allting kan falla på plats ibland. Nu är jag faktiskt riktigt taggad på det här! I skolväg går denna vecka mest ut på att komma igång med våra arbeten, och eftersom vi fick en så jäkla bra-ig kickstart idag känner jag mig rätt lugn. Tänkte därför fokusera mycket på bloggen istället, så ni kan iallafall vänta er uppdatering från helgen samt bilder från Ryssland. :-)

DEN BÄSTA KÄNSLAN

Alltså ni anar inte hur fantastisk fredagskänsla som infinner sig nu! Vi har suttit och skrivit hemtent i åtta (!!) jäkla timmar i sträck idag och lämnade just in den. När vi hade sista frågan kvar tömde Bill upp varsitt vinglas så att vi säkert skulle klara oss igenom levande, haha. Nu tänker jag fortsätta smutta på vin medan Bill står i köket och kockar ihop en lyxmiddag. Efter maten ska jag hoppa i duschen och därefter krypa ner i sängen med rena lakan och se på kvällens fredagsfinal av IDOL. Jisses så skönt det ska bli! Ha en trevlig helg, gullisar. PUSS! 

NÅGRA DAGENS

Dagens planer: Vi var lediga från skolan, men dagens to do's bestod mestadels av skolarbete ändå. Nu är Bill iväg på fotbollskväll med boysen så jag tänkte passa på att kolla på fredagens IDOL som jag missade då vi var i Ryssland. 
 
Dagens humör: Jag har varit glad, vill jag påstå! 
 
Dagens bästa: Lämnade in sista uppgiften i en kurs värt tio studiepoäng, så sköönt!
 
Dagens mat: Jag blev så himla sugen på risgrynsgröt så jag bad min mästerkock att koka det till dagens middag.
 
Dagens tråkigaste: Att jag är så sjukt trött hela tiden. Sov elva timmar inatt och på eftermiddagen var jag redan så trött att jag powernappade i sisådär två timmar..
 
Dagens frisyr: Nytvättat och självtorkat hår = vågigt.
 
Dagens dryck: Igår märkte jag till min lycka att det äntligen fanns glögg i butikshyllorna (!!), så då köpte jag hem årets första. Ikväll inledde vi sedan glöggsäsongen, så helt spontant blev det ett riktigt juligt avslut på denna dag, hehe.
 
Dagens längtan: Efter att resa jorden runt! Jag blir aldrig mättad på resor, snarare tvärtom. 

RYSSLAND - CHECK

Hälsningar från St Petersburg, alla finisar! Helgen gick i rekordfart och vips är vi hemma igen. Vi har tre himla bra, men intensiva, dagar bakom oss. Jag ska bara gå igenom alla bilder jag knäppte, så berättar jag självklart mera som vanligt! När vi kom hem igårkväll fixade Bill ihop en sen middag och därefter var vi så trötta att vi båda somnade före tjugoett trettio. Vi vaknade igen efter över tolv timmars sömn (!!) och har idag bara haft en välbehövligt lugn och skön dag. Puss.

EN RESA TILL GRANNLANDET

Nu har jag hintat om vår nästa resa så himla mycket, och nu ska jag faktiskt äntligen berätta vart vi är påväg. Imorgon åker vi till... RYSSLAND. Men jäklar vilket ståhej det har varit fram tills nu. Inte visste jag att det är svårare att få visum till Ryssland över en förlängd helg än att få visum för ett år till Australien, haha. Men nu borde alltså allting vara klart och ingen är nog lyckligare än mig om vi verkligen får lägga foten i Sankt Petersburg på fredagsförmiddagen. Jag är inte den som oroar mig över resor i onödan, men för första gången har jag inte varit riktigt övertygad om hur detta äventyr ska sluta.. ;-) Hur som helst, så ska det bli himla häftigt och intressant!!

OM EN JOBBIG SKOLVECKA & LÄTTNADEN EFTERÅT

Hej gullisar. :-) De senaste dagarna, eller närmare bestämt cirka hela denna vecka, har jag varit så sjukt frustrerad på skolan av en eller annan orsak. Jag förstår mig inte riktigt på upplägget, om man säger så.. Men nu har jag kämpat färdigt med grupparbeten, inlämningsuppgifter, hemtenter och skolan överlag denna vecka och det känns SÅ bra. En skön känsla i kroppen. Förövrigt denna vecka då? Regnet öser fortfarande ner, vi lagade godaste wienerschnitzeln någonsin och jag har en hemsk träningsvärk. Och nu borde jag verkligen packa för kommande äventyr. Ungefär så. Vi hörs! PUSS.

KVALITETSTID & ÄTBARA KAKTUSAR

Som ni kanske märkte på bilderna i förra inlägget så kom detta glädjepiller enda från Pampas för att vara med på vår inflyttningsfest. Blev så glad. <3 Hon var dessutom kvar ännu på lördagen, så vi bestämde oss för att äta en sen lunch i stan och efteråt gick vi för att fika. Vi satt och catchade upp i flera timmar innan vi kramades hejdå vid tågstationen. 
Hela söndagen regnade det, så jag låg mest i sängen hela dagen och tog mig bara ut när vi skulle gå till mataffären. Kvällen avslutade vi med att äta räksnittar (de blev så goda att Bill ville äta dem på nytt), kolla serier samt mumsa på vår kaktus. Japp, ni läste rätt. Elin hade med sig en kaktus bestående av gurka och godis som inflyttningspresent eftersom hon vet att jag älskar kaktusar. Denna hade hon alltså "byggt" ihop på tåget och flera hade frågat vad hon höll på med. Alltså haha, helt fantastiskt!! Härliga människa.

INFLYTTNINGSFEST

I fredags var det äntligen dags för vår inflyttningsfest med våra vänner! Jag hade planerat och fixat hur länge som helst, så jag var himla pepp. I matväg bjöd vi på lite småplock i form av cocktailpinnar, räksnittar samt chokladcupcakes. Det var tydligen en succé och det var snabb åtgång på både sött och salt. 
När alla hade anlänt blev det snabbt mycket hålligång. Jag hade också fixat ihop några lekar som blev himla omtyckta, bland annat en tipsrunda samt en och annan utmaning. Vi skrattade verkligen så mycket under kvällen och festen blev så så lyckad. Vi avslutade kvällen med utgång till VN, där vi dansade loss på dansgolvet och drack shots. Verkligen roligaste festen på evigheter. 

KANELBULLENSDAG

I onsdags var det kanelbullensdag och det ville vi (läs: jag) såklart fira. Det finns alltid någon orsak till att fira! Efter att ha haft min stackars pojkvän att jaga bullar i stan utan större framgång, bestämde jag mig för att baka egna. De blev faktiskt så goda att Bill åt fem stycken i ett nafs. :-)

EN REGNIG, MEN HIMLA TREVLIG TISDAG

I tisdags vände hösten till sin sämre sida och nu har de lovat regn i sisådär alla dagar framöver.. Vi hade iallafall program inplanerat så ösregn och storm kunde inte stoppa oss (trots att jag var nära på att börja gråta när jag redan var genomblöt då en bil körde förbi i en vattenpöl och allt sköljde över oss.. haha). Som tur resulterade dagen ändå i positiva saker. Vi fick hämta upp våra godkända (!!) visum och avnjuta bästa middagen på länge. Och låt oss nu prata lite mera om middagen. Bills mamma befann sig ännu denna dag i Helsingfors, så hon bjöd oss på middag på restaurangen Farang som är rekommenderad i Michelinguiden. Ja, ni hör ju. Vi drack varsin fördrink där alla tre var de godaste jag någonsin smakat, vi beställde in många olika rätter som vi sedan kunde plocka ifrån, vi delade en flaska vitt som även det var det bästa jag druckit i mitt liv och slutligen avnjöt vi varsin efterrätt. All mat var bara så s j u k t god, men krabban och deras paradrätt karamelliserad gris var verkligen himmelska! Topp-middag, alltså. Är så himla glad över att jag har fått bli en del av denna familj och är också så himla tacksam över allt de gör för mig/oss. Vi har funderat lite över en mysig resa tillsammans i december, så det ser jag verkligen mycket framemot. Och håller tummarna för att den blir av. 

OM MINIPLÄTTAR OCH SKOLA

Hej där! Jisses vad dagarna och veckorna går snabbt nuförtiden, jag hinner ju knappt blinka. Vi har inte haft så mycket skola denna vecka, men det vi har haft har däremot varit riktigt roligt. Vi har ett samarbete med förstavårdarna där ett projekt ingår i båda utbildningarna. Projektet går ut på att vi fyssare gör både konditions-, styrke-, och rörlighetstester för att kolla om förstavårdarna lever upp till de referensvärden som krävs i deras yrke. Förutom det, har vi som sagt annars haft mycket fritid. En kväll blev jag väldigt sugen på miniplättar, så jag ställde mig i köket och rörde ihop plättsmeten. Problemet är bara det, att jag allltid glömmer hur sjukt länge det tar att steka dessa.. En timme och femtio plättar senare konstaterade jag att det nog dröjer länge före jag bjuder på miniplättar igen, haha. Jag dukade fram prick alla toppings man kan tänka sig, och det blev ju nog himla gott ändå. Imorgon vankas det helg igen, och jag har ännu en gång roliga bravader inplanerade. PUSS.

SUNDAY FUNDAY

För söndagen hade jag bokat in en heldag tillsammans med pojkvän och svärmor. Dagen var full med både matupplevelser och turistäventyr. Vi började vår morgon med att mötas upp vid Goodio för frukost. Stället var precis i min smak, både mat- och inredningsmässigt, så jag kunde inte låta bli att knäppa många bilder. Jag beställde in en acai bowl som var himla god och de andra var också mycket nöjda med sina smoothies. Sedan testade vi också på kanske världens starkaste ginger shot, haha! Vi förflyttade oss därefter till granncafét Johan & Nyström för en snabb kaffe innan vi traskade vidare. 
Vi traskade ner till Salutorget och kikade runt lite bland marknadsstånden medan vi väntade på att vår båt skulle avgå. Vi hade nämligen bestämt oss för att åka över till Sveaborg för att turista. Passade på att fotografera Helsingfors från vattnet under den korta båtfärden. En rolig grej som vi också märkte var att en stor del av våra medresenärer (allt från barn till åldringar (!!)) hade fram Pokémon Go på mobilen, så vi konstaterade att det antingen var något evenemang på gång eller så finns det helt enkelt specialpokémons på Sveaborg, hehe.
Här kommer en bildbomb från Sveaborg. Vi bestämde att vi skulle gå rutten som gick från ena sidan av ön till den andra, och ibland tog vi några omvägar för att upptäcka ytterligare. Det var ju hur mysigt som helst där och jag föll speciellt för alla söta hus, vägar och färger. Det var som en liten ministad. Tänkte för mig själv att jag någon gång måste komma tillbaka för att bara fotografera, här finns så många fina ställen. Förutom alla byggnader så förundrades vi över hur bra och fint allting var bevarat. Fick faktiskt lite Sagan om ringen-feelis med tanke på vyerna och alla små kullar. Medan vi gick runt bland kanoner, stenmurar och olika gömställen kom vi även fram till att det var rätt så passligt att besöka Sveaborg nu i och med Finlands 100-års dag. Tänk ändå att det faktiskt inte är såå längesedan vårt land blev självständigt. 
Efter några timmar på Sveaborg tog vi båten tillbaka till fastlandet. Då styrde vi stegen mot Alexandersgatan och kikade i några affärer. Inget fick följa med mig hem den här gången, men både Bill och Tove lyckades fynda. När magarna började kurra sökte vi oss till Shanghai Cowboy för en tidig middag. Där åt vi mexikanskt, men tyvärr var åtminstone inte min måltid något att hurra för.. Därefter fortsatte vi i några affärer till innan vi kände oss nöjda.
Innan vi avslutade vår dag vek vi slutligen in på La Torrefazione för en fika. Cafét är en favorit i Bills familj så att gå dit är lite av ett måste. Annars har vi i princip alla tre som intresse att testa på nya caféer och restauranger eftersom det faktiskt finns ett himla stort utbud här i huvudstaden. I matväg blev saldot tre nya och en gammal goding denna dag. Inte illa! Det blev trevligaste söndagen på väldigt länge, verkligen. 

PROMENAD & KÄRLEKSLÅS

Lördagen var betydligt gråare än fredagen, så hela förmiddagen låg vi kvar i sängen och slötittade på serier. Därefter begav vi oss ut på en långpromenad och jag tog med mig kameran återigen, mest för att jag hade planerat en överraskning som jag ville föreviga. Men såklart visade naturen sig från sin bästa sida, så ni får tyvärr stå ut med lite mera höstbilder. :-) Bill tycker att jag inte tänker på så mycket annat än färggranna träd nuförtiden, haha! 
Och så till överraskningen. För längesedan när jag gick denna runda för första gången la jag märke till denna love bridge och såklart ville jag också att vi skulle hänga upp ett kärlekslås här. I smyg köpte jag ett lås (rosa!) och ristade in våra bokstäver för att sedan smuggla med det på vår promenad. Eftersom Bill känner mig så himla bra, lyckades han lista ut överraskningen så fort vi närmade oss bron, men det blev himla fint ändå. <3 Vi satte fast låset tillsammans, pussades lite och kastade slutligen bort nyckeln. Kanske himla cheesy, men jag älskar det. Älskar romantik. Älskar honom.
Därefter traskade vi hemåt igen, och gick förbi detta vattenfall på grund av ett av mina favoritställen längs denna promenad. Alltså jisses, vi bor verkligen i ett vackert område!! Vi handlade mat och fixade ihop en god middag och resten av kvällen seglade förbi i ett lugnt tempo. Gillar verkligen mixen av lugnet och äventyr på helgerna, bästa kombinationen. 

OM SOLSKEN, FOTOGRAFERING OCH MIDDAG

Under veckan som gick hade vi en gästföreläsare i skolan och det var så jäkla intressant. Bästa föreläsningarna under våra fysstudier alltså! Trots det, tackar man ju inte nej till fredagsfeelisen som infaller när helgen är på intågande. Helsingfors bjöd på solsken och det varmaste vädret på länge, och det bestämde jag mig för att ta vara på efter skolan. Efter att ha knäppt så många höstbilder med iphonen under våra promenader, tyckte jag det var dags att ta en runda med systemkameran också. Visst fångar man färgerna mycket bättre?! 
Förutom att fotografera, satte jag mig ner vid strandkanten för att fånga solstrålar. Solen värmde himla skönt och jag fick både ta av jackan samt kavla upp ärmarna på tröjan för att inte få för varmt. I Arabia där vi bor blåser det alltid, och då menar jag ALLTID, så en dag med spegelblankt vatten är verkligen ovanligt. Där jag satt fick jag också sällskap av fåglarna och en pratstund med Soffan. 
Vid sjutton-tiden började jag röra mig in mot stan och passade på att knäppa dessa bilder påväg till spårvagnen. SÅ fint motljus! Iallafall, efter kaos med fredagstrafiken satte jag mig slutligen på en buss istället och väl framme vid järnvägstorget mötte jag upp kusinvitamin. Ida var på besök från Stockholm och undrade om jag ville träffas för en middag, så självfallet tackade jag ja.
Först strövade vi omkring i stan i någon timme och därefter gick vi till The Cock där jag hade bokat bord. Hade hört så mycket gott om stället och ännu mera lovord om deras risotto, så det var ganska givet vad vi skulle äta. Vi beställde därmed båda in tryffelrisotto samt varsitt vinglas och till efterrätt delade vi på en NY cheesecake. Alltså!! Det var så himla h i m l a gott. Risotton var drömmig och cheesecaken var perfekt. 
När middagen var slut kände vi oss inte riktigt klara ännu, så vi bestämde oss för att gå vidare. Vi hamnade då på Grotesk och där beställde vi in varsin drink. Vi hann avverka så många samtalsämnen och diskussioner under kvällens gång, både allvarliga och betydligt roligare. När vi skiljdes åt bokade vi redan in en ny middag tills det är dags för Ida att ta sig över potten igen. När jag var hemma igen avslutade jag dagen med fredagsmys och IDOL med min älskling. 
 
Vilken underbar fredag. ♥

EN KORT HÄLSNING OM HELGEN

Hej på er finisar. :-) Alltså, jag har verkligen haft en så så bra helg! Jag har både mycket bilder och många inlägg som jag ska bjuda på, men orken räcker inte riktigt så långt ikväll. Istället ska jag avrunda en fin helg med ett fint avslut, tänkte nämligen mysa med min favoritmänniska. <3 Vi hörs imorgon! PUSS.

RSS 2.0