EFTER EN LJUVLIG JULLEDIGHET

Ungen och jag. <3
 
Det är trettionde december och sista kvällen hemma hos mamma och pappa för denna julledighet. Jag har verkligen haft så ljuvliga dagar och alla har varit fyllda med himla mycket roligt program. Förutom det jag redan skrivit om har jag också bland annat varit på mellandagsshopping med hela familjen, pusslat många pussel samt spelat roliga sällskapsspel, ätit på tok för mycket choklad, sett på filmer som visas konstant på tv den här tiden på året, firat en sjukskötarexamen och sovit långa nätter. Finfint. 

OM EN SNÖIG VINTERDAG

Såhär såg gårdagens snöbus ut - det var verkligen perfekt! Vi bestämde oss för att åka ut på en sparkstöttingtur och stannade nu och då för att busa och fota i snön. Vi kände dock att vi inte var ett så duktigt team med bara en sparkstötting, men det gjorde det bara ännu roligare, haha! Avslutningsvis byggde vi också en snölykta på gården. Lite senare tog jag en runda till med sparkstöttingen med mamsen och då gick samarbetet så mycket bättre.. ;-) 

JULANNANDAG

För vår familj betyder julannandag varken mera julfirande eller tredje omgången julmat, utan tjugosjätte december innebär bara att mamsen och storasyster blir ett jordsnurr äldre. I år firade vi födelsedagarna med presenter, middag och chokladtårta. Mamma fick nog kanske universums bästa födelsedagspresent då för tjugofem år sedan!

JULDAGSPROMENAD & SNÖLANDSKAP

Godmorgon på er! Direkt när jag vaknade på juldagen följde jag med mamsen och papsen på en promenad med Nuppu. Vi gick först via torget så att jag kunde byta ut min vinstskraplott till tre nya lotter (utan vinst..), därefter gick vi runt sisådär hela stan innan vi gick till skogen och avslutningsvis besökte vi moffas grav. Vi var ute över två timmar och vädret var verkligen så skönt. På eftermiddagen började snöflingorna dala ner så nu finns det därmed himla mycket mera snö på marken. Eftersom jag inte orkade aktivera mig desto mera igår, så blev det planerade snöbuset uppskjutet tills idag istället. Så nu ska ungen och jag bege oss ut i vinterlandskapet! Det känns som om det har varit full rulle sedan jag kom till Kristinestad, så idag ska jag verkligen bara fånga dagen. Pusshej. 

JULDAGEN

På juldagskvällen körde vi en favorit i repris och prick samma gäng som året innan dök upp här för lite förfest. Efter en påminnelse om hur fjolårets juldagsbilder såg ut förbjöd Elin thailändska Pim på fotona i år, haha. Vi drack vin, babblade och spelade otroligt många omgångar beerpong christmas edition. Vi hittade inga pingisbollar så vi var lite kreativa och spelade med silvriga julgransbollar istället. ;-) Därefter fortsatte vi vidare till hotellet där vi träffade alla vänner och bekanta och fuldansade. Det blev en rolig kväll och jag landade hemma i sängen mycket senare än tänkt. Gårdagens bravader gjorde mig därmed sjukt trött och slö idag, så jag tänkte bara slänga in dessa bilder nu och så skriver jag mera om julhelgen senare!

JULAFTON


GOD JUL

Julaftonsmorgonen. <3
 
GOD JUL, gullisar! Hoppas ni får en lugn, mysig och kärleksfull dag. Jag började morgonen med den traditionsenliga julklappen från julstrumpan och öppnade de sista luckorna i julkalendrarna. Vår julafton blir förövrigt lite annorlunda i år, eftersom det endast blir mamsen, papsen, ungen och jag (+ Nuppu) som firar tillsammans. Men det blir säkert lika bra ändå. :-) Nu ska jag därmed checka ut och ägna resten av dagen åt familjen. PUSS.

JULBRUNCH & UPPESITTARKVÄLL

Tjugotredje december innebär bland annat julbrunch med pinglorna. Fem snögubbar och en pepparkaka (Sandra, den jäkeln, har varit på utbyte i Texas...) samlades hemma hos Julia (och hennes Jimmy). Först fick vi en rundtur i deras nyrenoverade och himla julmysiga hus och därefter fixade vi tillsammans ihop brunchen innan vi högg in på allt det goda. Vi njöt av allt från räksnittar, fruktfat och smoothie till ostar, kladdkaka och färskpressad juice medan vi babblade konstant. Vi träffas tyvärr så fruktansvärt sällan, att det alltid tar flera timmar av babbel innan vi är ikapp med allting. Å andra sidan känns det aldrig som om vi har varit ifrån varandra alls och de traditionsenliga träffarna under året är guldvärda för oss alla. ♥ 
 
Denna kväll ska ännu bestå av sällskapsspel, en roadtrip för att se på juldekorerade hus samt uppesittarbingo. Efter det känner jag mig hundra procent redo för julafton imorgon. Jag har verkligen haft en fantastisk julvecka!

DAN FÖRE DAN FÖRE DOPPAREDAN

Öppna julkalendrar, julhandla, julstäda, klä julgranen, baka julgodis, paketera julklappar och se julfilm. ♥

OM EN DAG I KRISTINESTAD

Godkväll på er! Det blir ett ovanligt sent inlägg för att vara jag, men jag har helt enkelt haft fullt upp med att umgås med nära och kära fram tills nu. Imorse vaknade jag nämligen upp i min säng hemma hos mamma och pappa! Jag började dagen med en lång sovmorgon eftersom jag kom hemhem mitt i natten och vid lunchtid plockade papsen upp mig. Vi åkte till Jungman för att att äta deras julbuffé och allting var så gott. Efteråt blev vi båda så mätta att vi var tvungna att vila på soffan, haha! När mamsen och ungen kom hem fick jag umgås med dem i några timmar innan jag hälsade på hos bästa mormor. Där var jag hur länge som helst och vi pratade verkligen om allt mellan himmel och jord, samt löste lite korsord förstås. Söta momi! Slutligen kom fina Malin för att plocka upp mig och vår plan var glögg-slash-vin-dejt. Den planen ändrades dock radikalt eftersom det visade sig att vi var för sent ute och cirka allt var stängt. Istället mötte vi upp några andra vänner och avslutade kvällen på vårt standardställe från typ högstadiet. Välkommen till lilla hemstaden, haha! 

PEPPARKAKS- OCH JULTÅRTEBAK

Julstämningen och julmyset bara fortsätter. Vilka underbara dagar alltså! Gårdagens projekt bestod av pepparkaks- och jultårtebakning tillsammans med Erika, Sarah och Miki. Vi lyssnade på julmusik medan vi testade på nya varianter av jultårtor samt tryckte ut pepparkakor i olika former och dekorerade vissa lite finare än andra, haha. 
När vi hade pysslat på i några timmar och kände oss klara bjöd vi in boysen på  julfika. Mums så gott allting var! Ungefär i samma veva bestämde vi oss också för att ha spelkväll, så samma gäng rullade även in några timmar senare igen. Vi spelade Trivial Pursuit samt en egen variant av frågesport och mumsade i oss sista pepparkakorna hela kvällen sen.

GLÖGGMYS X TVÅ

Julveckan inleddes med julmys deluxe. På dagen hängde jag i stan och köpte de sista julklapparna och därefter hade jag tomteverkstad och paketerade in allting. På kvällskvisten bjöds det på glögg i hela två omgångar, och som den glöggälskare jag är tackade jag förstås ja till båda. Miki och hennes Daniel flyttade igår in till en gemensam lägenhet, så de bjöd spontant på kaosglögg bland flyttlådor i nya hemmet. Dessutom hade vi redan tidigare bestämt glöggmys med min älskling så väl hemma igen fixade jag ihop en pepparkaksbricka. Jag tröttnar nog aldrig på glögg, för jisses så gott det är.

ADVENTSMIDDAG

Igårkväll bjöd vi Ville-Markus och Helmi på middag. Jag satsade extra mycket på dukningen för att få in julstämningen tredje advent till ära. Dessutom fick vi en så himla fin julbukett som också fick pryda bordet. Vi har många gånger pratat om att Bill ska bjuda på sin paradrätt, så till huvudrätt serverades pad thai med kyckling och räkor. Till efterrätt hade jag gjort chokladmousse och till det drack vi årets blossa-glögg. Som vanligt hade vi många kloka diskussioner, men mellan varven vävde vi in julsnack. Efter middagen förflyttade vi oss till soffan och då satte såklart spelkvällen igång. Härlig kväll!

JULBELYSNINGENS STAD

Helsingfors kan ju vara universums bästa stad på julbelysning. Dekorationerna finns faktiskt runt om i prick hela staden. SÅ himla mysigt, vackert och stämningsfullt. Vi strövade runt på julmarknaden vid Senatstorget för att sedan traska vidare till Alexandersgatan, Esplanaden och Stockmann. 

OM DATE NIGHT & JULMYS

Godmorgon på er gullisar! Igårkväll hade vi date night för att fira att jag checkat av praktiken samt fått jullov. Bill hade bokat bord och bjöd med mig till restaurangen Sandro, och det visade sig bli en fullpott. Menyn var inspirerad av nordafrika samt mellanöstern och mycket lät så gott att jag inte visste vad jag skulle välja. Till slut föll valet på gräddiga saffranmusslor - de var fantastiska! Bill testade dessutom en öl med smak av passionsfrukt och jordgubbar som till och med jag tyckte om. 
 
Imorse vaknade jag utvilad redan nollnio tjugo och har sedan det haft en lugn och mysig morgon. Tände julgranen samt ljus och sitter nu i mörkret och myser i soffan medan jag väntar på att mitt hjärta ska vakna. Lite senare i dag ska vi till stan för att köpa några julklappar samt beundra julbelysningen. Ser framemot en julmysig dag.

ÖGONBLICK FRÅN VECKAN

Jublade över det vackra vinterlandskapet tills jag blev påmind om att trafiken i vår kära huvudstad mer eller mindre står still i vackra vinterlandskap.. Fick tålmodigt vänta på bussen i över en timme efter praktiken.
Beundrade Lucia och hennes följe vid domkyrkan tillsammans med Jennie som dagen till ära var i huvudstaden. 
Glad efter SISTA dagen av praktiken. Har räknat ner dagarna så intensivt att jag glömt bort att det inte bara var praktiken som tog slut - jag har ju dessutom jullov nu!! Jisses så skönt. 

MATUPPLEVELSER I PRAG

Jag kan konstatera att maten i Prag inte var så himla fotovänlig, eller så har jag bara halvdåliga iphonebilder från restaurangbesöken. Brunchen här ovan är ungefär enda undantaget och därför de enda matbilderna jag tänker bjuda på. Vill ändå skriva några tips eftersom vi ändå checkade av många ställen och för det mesta åt himla himla gott. Så. Ät frukost eller brunch på pannkaksstället Den Noc. På menyn finns både söta och salta pannkakor och de är så populära att det ofta är kö utanför. På italienska restaurangen Aromi serveras en himmelskt god risotto, skaldjurspasta samt chokladfondant med kokosglass - mmm! Ett annat middagstips är vegetariska Etnosvet,  där blev vi alla SÅ himla nöjda. Deras veganska cheesecake kan man dock hoppa över. Slutligen tog jag sista dagen med mig hela familjen Henriksson till The Farm och där avnjöt vi brunchen här ovan. Inredningen var himla mysig och min french toast var den godaste jag ätit. Vi åt även på en äkta tjeckisk pub samt restaurang. Hos mig blev dock inte den tjeckiska husmanskosten någon favorit, men en upplevelse iallafall. Något som däremot var väldigt mumsigt var den tjeckiska delikatessen trdelník! 

SIGHTSEEING I PRAG

Utsikten från Petrinkullen
Petrintornet: Petřínská rozhledna
Utsikten från Slottsbacken
John Lennon Wall
 
 
 
 
 
Uppe på Karlsbron
Och Karlsbron från sidan
 
 
Julmarknad på Old Town Square
 
Petrinkullen lär ska vara Prags bästa utsiktplats och ett tips är att åka bergbanan upp för ytterligare en upplevelse. Petrintornet på toppen av kullen är en kopia av Eiffeltornet, fast i mycket mindre modell. Vi bestämde oss för att klättra de tvåhundranittionio stegen för att komma allra högst upp. Nästa utsiktsplats är Slottsbacken. Där kan man beundra utsikten på lite närmare håll samt se på vaktbytet utanför Slottet. En färgklick mitt i all sightseeing är såklart graffitiväggen till John Lennons ära. Karlsbron är kanske den kändaste sevärdheten i Prag, vilket också innebär att det alltid myllrar av människor på bron. Så för att jag skulle få sådana fotografier jag ville ha besökte vi Karlsbron två gånger, hehe. Det fanns julmarknader runt om i staden, så förutom den vid Old Town Square besökte vi också julmarknaden på Vaclavplatsen samt några mindre jag inte snappade upp namnet på. 

FÄRGGRANNA HUS OCH RÖDBRUNA TAK

Tänkte börja Pragsammanfattningen med vad hela staden består av - färggranna utsmyckade husfasader och rödbruna tegeltak. Jag som är lite svag för sådant, fina hus menar jag förstås, kunde inte sluta fotografera. Förutom detta, kan Prag beskrivas med smala gränder, vackra broar samt otroliga utsiktsplatser. Med andra ord är Prag en stad man himla lätt blir kär i!

GLÖGG, PEPPARKAKOR & TOMTEGRÖT

Igår dukade vi fram pepparkakor, mögelost, marmelad samt glögg och knäppte på årets första julfilm. Idag avnjuter vi den traditionsenliga adventsgröten och myser med tända ljus. Ljuvliga tider. ♥

FINLANDS SJÄLVSTÄNDIGHET & BABBEL OM HEMKOMST

Hej finisar! Nu är jag tillbaka i Finland igen. Finland som dessutom fyllt hela hundra år, hurra! Vi kom hem lite före midnatt i onsdags efter att mer eller mindre ha tillbringat dagen på flygfält, vilket betyder att vi tyvärr inte hann fira självständighetsdagen desto mera. Jag älskar ju att resa och upptäcka världen, men det är även då jag inser hur fint och tryggt det är att få kalla Finland sitt hemland. Iallafall. Som alltid efter en semester är det himla tungt att återvända tillbaka till vardagen, och jag har verkligen kämpat mig igenom de två senaste dagarna på praktiken. Vilken tur att arbetsveckan blev så kort för mig! Nu är helgen här igen och jag ser framemot lugna dagar med mysigt program. Ikväll står det IDOL-final på schemat och jag håller alla tummar och tår för att Hanna tar hem det. Det skulle hon vara värd! Sen tänkte jag ju helt glömma: såklart kan ni vänta er bilder från Prag lite senare också. :-) PUSS.

ÅRETS SISTA RESA

Godmorgon på er! Vi har haft en lång och lugn morgon med frukost/brunch samt packande. Om någon timme har gullisen Miki lovat att skjutsa oss till flygfältet. Jag nämnde tidigare i höstas att vi funderade på en resa tillsammans med Bills familj, och nu ska den äntligen bli av. Vi ska åka till Prag! Först flyger vi till Arlanda för att möta upp resten av gänget och därifrån flyger vi sedan vidare. Tror bestämt det utlovas många matupplevelser, julmys, en himla fin stad samt mycket skratt. Ska bli SÅ härligt. ♥ 

OM EN LJUVLIG DAG

Välkommen december. Det är fredag och jag har fem (!!) lediga dagar framför mig. Snöflingorna har dalat ner hela dagen och huvudstaden är täckt av himla mycket snö. Vi har öppnat första luckan i julkalendrarna samt haft julmys i form av tomtegröt, jultårtor och glögg. Slutligen har lilla julgranen flyttat in till lägenheten så att vi kan njuta av den prick hela december. P e r f e k t början på den mysigaste månaden. 

RSS 2.0