TEAM EXAMENSARBETE

Glada teletubbies ute i solskenet. <3
 
Låt mig presentera min kollega / partner-in-crime / skrivkompis / samarbetspartner när det gäller examensarbetet: Säg hej till Evelina! Om jag minns rätt har jag inte nämnt vem jag skriver med tidigare. Av en slump blev det alltså vi två som bestämde oss för att skriva tillsammans och det blev ju så himla lyckat. Vi båda är väldigt motiverande och vi tycker mest att det är intressant och roligt att skriva. I väntan på första motgången då.. haha! Nämen, fast vi försöker vara effektiva och jobbar med arbetet från morgon till eftermiddag blir det lixom aldrig tråkigt och det känns som att vi är ett himla bra team. Denna vecka ligger vi dock före vår tidsplan, så när solen idag visade sig för andra (!!!) gången denna månad kände vi oss förtjänta av en studiepaus och gick lyckliga ut för att fånga solstrålarna istället. Vi gick en lång promenad och upptäckte ett nytt ställe vid vattnet (eller isen så här års) som var himla fint. Vädret var verkligen perfekt! 

ETT UTDRAG UR 100 MÅL & DRÖMMAR FÖR 2018

Jag ska dela med mig av några punkter som finns med på min 100-lista som jag nämnde vid årsskiftet. Kanske en aningen sent, men eftersom det fortfarande är januari tänker jag att det är godkänt. :-) Under månaden har jag redan smugit in några av mina mål i blogginläggen (alkoholfri månad, läsa mer böcker, använda färre plastpåsar, se mer dokumentärer..), men tänkte lista ytterligare några. Att skriva en 100-lista för bara trehundrasextiofem dagar är både utmanande och roligt, och för att fylla alla punkter är man tvungen att drömma både stort och smått samt seriöst och mindre seriöst. Here we go:
 
 
1. Bli utexaminerad fysioterapeut. Är inne på slutrakan av denna utbildning och i slutet på året borde jag få kalla mig fysioterapeut. Vad som väntar sen har jag dock ingen aning om.
 
9. Klara en ettårig snap streak med Erika. Exempel på ett lite mindre seriöst mål, haha. Erika tycker jag är s ä m s t på snapchat (och jag kan bara hålla med), så hon utmanade mig i att snappa henne varje dag det här året. Challenge accepted. 
 
13. Rensa mina inkommande mail. Ni vet när man gör sig medlem prick överallt? Min inkorg fylls med nyhetsbrev och reklam flera gånger per dag och det behöver jag faktiskt ta itu med.
 
15. Åka på en spa-weekend. Bara något jag drömmer om. Koppla av och skämma bort mig själv.
 
22. Göra många smoothiebowls. Jag älskar smoothie, och det blir ju faktiskt ännu godare om man toppar med fina dekorationer.
 
28. Bli bättre på att stå på huvudet. Jag är alldeles för klen för att stå på händerna, men att stå på huvudet går bra. Nu vill jag lära mig fina poser och svåra konster.
 
33. Vinna på en skraplott. Bara för att. Vinstsumman spelar ingen roll, bara jag vinner något.
 
36. Ordna en rolig fest. Jag är bra på att ta vara på varje tillfälle att fira och jag gillar att ordna fest. Kanske du blir bjuden. ;-)
 
40. Pussas mycket. Vem vill inte pussas?
 
43. Lära mig nya ord på svenska. Jag vill utveckla mitt ordförråd och briljera med coola ord. 
 
51. Minska på telefonscrollandet. Jag kan faktiskt känna att internet tar över alldeles för mycket. Detta år blir året när jag medvetet lägger ifrån mig telefonen. Det har dessutom börjat bra eftersom jag många gånger byter ut telefonen mot en bok.
 
55. Upptäcka nya ställen i Helsingfors. Fördelen med att bo i en huvudstad är att här alltid finns något nytt att göra eller något nytt kvarter att se!
 
60. Klaga mindre på vädret, inte låta det påverka mig. Kanske den största utmaningen på hela listan (förutom nummer nio, haha). Som den vädermänniska jag är får jag jobba jäkligt hårt för att kunna uppskatta en grå dag lika mycket som en solig. Men jag ska försöka.
 
64. Ge mera komplimanger. Åt familj, åt pojkvän, åt bästisar, åt främlingar, åt fiender. 
 
71. Testa på en ny träningsform. Detta har jag ju faktiskt redan fått checka av också. Hot Yoga.
 
74. Förnya bloggens header och design. Eftersom jag helt enkelt inte kan fixa sådant, har bloggen sett likadan ut sedan start. Nu börjar det verkligen bli dags att jag frågar en snällis om hjälp. :-)
 
79. Fira ungens 18-års dag. Japp. Hon som i mina ögon fortfarande är sisådär fem år tänker fylla aderton (???) i februari. Sjukt ju. 
 
85. Göra en vinteraktivitet. Jag kan inte minnas när jag senast skrinnade, skidade eller åkte slalom, så denna vinter måste jag nog göra en come back. 
 
89. Åka till minst två nya länder. Jag önskar ju förstås att jag får resa till många härliga ställen, varav iallafall två är i länder jag inte besökt tidigare.
 
97. Kolla upp min syn. Det verkar som om jag fått mycket sämre syn på sistone, så måste ta reda på om det stämmer..
 
100. Känna mig nöjd med året 2018. När jag skålar in ett nytt år nästa gång vill jag bara känna att det här året verkligen var BRA. 

EN SAMMANFATTNING AV MIN VECKA

Det känns som om jag inte gjort annat än skrivit skolarbeten denna vecka. Har så mycket jag vill skriva om på bloggen också, men det har helt enkelt lämnat lite på sidan om. / Bill stekte plättar en kväll. Och alltså, att toppa med banan, jordgubbar och nutella.. Finns det ens något godare?!
Under en promenad gick vi förbi denna färggranna och uppiggande vägg. Den var fylld av olika djur och språk - så härligt! / Har haft hemmaspa med ansiktsmasker. Jag höll på att skratta ihjäl mig när jag såg älskling som använde ansiktsmask för första gången. Han får nog ta och öva lite. ;-)
Checkade av min medborgerliga plikt och traskade iväg för att rösta i presidentvalet. Första gången för mig! Ett steg i rätt riktning för relationen mellan mig och politik, hehe. / Jag tipsade Melina om yogan jag var på, och efter att hon hade testat det med sin mamma gillade hon det lika mycket som mig. Vi bestämde oss därmed för att gå på ett pass hot yoga tillsammans också. 
En kväll fixade min mästerkock indiskt till middag. Allting blev så h i m l a gott och han hade till och med gjort hemlagade naanbröd (!!). Jag är så bortskämd. / Slog två flugor i en smäll när jag sträckläste boken Vad heter ångest på spanska? Hade länge velat läsa den och när vi i en svenskakurs i skolan skulle läsa en bok av en finlandssvensk författare var valet givet. 

ATT GÅ PÅ DEJT MED EN NY VÄN

Gulisintagningen tjugohundrafemton.
 
I onsdags hade jag bokat in en första dejt med gulliga Melina. Vi träffades allra första gången som små gulisar när vi yrade runt i samma lag under gulisintagningen och har sedan dess bara hälsat och småpratat när vi har mötts. Och så bor vi såklart i samma höghus, prick alla bor ju faktiskt här. ;-) Iallafall. Vi fixade ihop temys och fruktfat hemma hos Melina på kvällskvisten och babblade verkligen konstant. Plötsligt hade det gått sisådär fem timmar utan att någon av oss tittat på klockan och vi hade checkat av allt från studieliv, resor och ekonomi till sociala medier, lägenheter och mat. Det visade sig att vi var väldigt lika på cirka alla plan och vi skrattade mycket. Fin dejt och fin kväll! 

VI MÅSTE BOJKOTTA PLAST

När jag snorklade med sköldpaddor i Stilla havet - fantastiskt!
 
Eftersom det för det första står på min årets 100-lista och för det andra är ett roligt sätt att lära sig nya saker på, har vi börjat se på mera dokumentärer. En annan sak som också står på listan är att jag ska använda färre plastpåsar och därför var det en självklarhet att se dokumentären "A Plastic Ocean" när jag hittade den på Netflix. Den var otroligt intressant och lärorik, men samtidigt var den hemsk och berörande. Jag ville bara gråta när jag såg hur fåglar och fiskar dog på grund av att deras magar var proppfulla av plastbitar eller när paradisöar hade förvandlats till en soptipp av plast och farligt skräp. Tänk att det är vi människor som orsakat detta, att det är vi som ställt till det. Jag får sådan panik eftersom att plasttillverkningen bara fortsätter och jag inte vet hur vi ska kunna rädda världen längre. För världen och framförallt haven måste räddas!! ALLA, prick varenda kotte på denna planet måste se dokumentären och därefter göra det en enskild individ kan göra. Bojkotta plastpåsar och plastflaskor, eller återvinn dem. Tack. <3
 
/ En bekymrad Aivilo

OM MIN FINA HELG

Denna helg hade vi Bills mamma på besök och som vanligt hade vi bokat in massa roligt program! Tänkte att vi tar en titt på trevligheterna, så häng med:
Det är ju givet att det blir mycket matupplevelser när vi umgås. Jag har länge velat ta med Tove till Kuuma, så efter att vi hade mött upp henne på lördagmorgon styrde vi stegen dit. Vi komponerade alla ihop vår egna brunch och den var lika fantastisk som förra gången. Med andra ord inledde vi helgen på bästa sätt. 
Mätta och nöjda tog vi en promenad in till stan. Helsingfors har äntligen fått tillbaka snön, så nu är allting så ljust och fint igen! Vi traskade runt i några butiker förrän vi bestämde oss för att gå på bio. Vi valde att se filmen The Greatest Showman, och jag gillade den verkligen. Filmen var dessutom en musikal och alla låtar var så himla svängiga. Tips!
Vi åkte hem för att pausa några timmar innan det var dags att åka tillbaka till stan för att äta middag. Bill hade bokat bord på Boulevard Social till klockan tjugoett nollnoll. Restaurangen samt inredningen var mysig, men ljudnivån var ändå livlig och alla bord var upptagna. En bra mix! Vi beställde först in varsin fördrink, jag valde en alkoholfri variant och den var jättegod. Därefter valde vi många olika smårätter som vi delade på. Maten var inspirerad av bland annat Medelhavet och Marocco och mina favoriter blev tigerräkorna (himmelskt goda!), dippsåserna till pitabrödet samt grillade kycklingen. Vi blev så mätta och trötta att vi hoppade över efterrätten, vilket vi ångrade lite dagen efter, haha.
Söndagmorgon började jag och Tove (och hennes väninna) med yoga, och inte vilken yoga som helst, utan vi hade bokat in oss på nittio minuter hot yoga. Jag hade aldrig varit på hot yoga förut, så det var verkligen roligt att testa på något nytt. Det blev sjukt svettigt i trettioåtta graders värme, men jag tyckte om passet himla mycket och det var såå skönt både under träningen och efteråt.
Yogan var högst upp i Kampen, så när vi hade tränat klart gick vi över till grannen där vi mötte upp Bill för att äta brunch. La Torrefazione är redan ett kärt café, men vi bestämde oss för att äta deras brunchbuffé som vi ännu inte hade testat. Precis allting var faktiskt så himla gott och extra goda var granolan, äppeljuicen samt blåbärspajen. Mums.
Toves väninna ville visa upp sin lägenhet som hon hade ändrat om i, så vi gick iväg för att beundra den. Inredningen var min smak på pricken med mycket vitt, guld och sammet och lägenheten kanske har Helsingfors finaste utsikt. Bilderna ger verkligen ingen rättvisa här. Utsikt över hela Tölöviken, WOW!
Efter ett varv på Stockmann och en fika på Starbucks åkte vi hemåt. På kvällskvisten kockade Bill ihop en middag i form av kyckling- och grönsakswok åt oss och till efterrätt åt vi glass med hallon och choklad. Avslutningsvis spelade vi några yatzymatcher där både Tove och jag lyckades få yatzy - direkt efter varandra! Sedan var denna härliga helg slut. Verkligen en tjock guldkant på januari. Tack fina svärmor. ♥

NÄR MAN DRÖMMER SIG BORT

Underbara, fantastiska Mauritius!
 
Såhär mitt i vintern längtar jag ju bort till varmare breddgrader mer än någonsin. Det känns verkligen som att ALLA njuter av solsemester nu och mina flöden på sociala medier exploderar av strand- och palmbilder, vilket gör mig extra sugen. Jag har ju, som ni kanske redan vet, himla himla många resor och platser jag vill uppleva och jag funderar ofta på hur jag ens ska hinna med allt innan jag dör, haha. Väldigt länge nu har Sydafrika, Marocko och en kryssning runt i Karibien varit favoriterna. Och Hawaii. Och Italien. Och Filippinerna. Haha, alltså jag kan inte sluta.. Skulle iallafall verkligen vara drömmen! Alltså helt ärligt är jag konstant inne på en reserelaterad sida, men fantisera och drömma får man väl alltid. Någon gång i framtiden ska jag nog dessutom ha checkat av alla dessa! För tillfället håller jag dock på att spara till en annan spännande resa, som jag OCKSÅ drömt om hur länge som helst, så måste behärska mig lite med paradislängtan. Det sistnämnda äventyret blir förhoppningsvis av lite senare i år och om eller när allting klarnat ska jag såklart berätta mera. Håller redan på att spricka av pepp. <3

JAG SKA FÖLJA DIG GENOM ELD OCH VATTEN, ÖVER LAND OCH HAAAV

Favoriter!!
 
Jag hade så många bilder på telefonen från igår som jag vill dela med mig av! Alltså, vi hade så jäkla roligt på festen. Vi sjöng till gamla godingar, spelade massvis med beerpong matcher, hade sjukt roliga diskussioner och körde en spontan photoshoot i korridoren. Jag var verkligen på så himla bra humör när jag till slut avslutade kvällen och gick hem. Många andra fortsatte vidare till stan, men jag bestämde mig för att avsluta på topp eftersom jag ändå kör på en alkoholfri månad just nu och skulle skriva examensarbete hela dagen idag. 

ETT FLUMMIGT INLÄGG OM LITE ALLT

För prick två år sedan. <3
 
Hej där! Det är en lite gladare och positivare flicka som skriver nu, jämfört med förra veckan. Jag håller fortfarande fast vid att januarimånad är lite extra deppig, men jag tänker att jag bara får acceptera och göra något åt det istället. Jag har fortfarande egentligen inget speciellt att berätta, men kände att jag ville kika in iallafall. Hittills denna vecka har det skolrelaterade känts givande. I måndags höll jag tillsammans med Sarah en presentation på finska, vilket vi hade varit nervösa över i flera dagar före, haha. Det är jätteskönt att ha den överstökad nu och jag blev dessutom så glad över feedbacken! På tal om måndagar så har det verkligen blivit en favoritdag, då släpps nämligen ett nytt avsnitt av Bron. ;-) Sedan har vi också haft en grupphandledning angående examensarbetet och det känns faktiskt som att detta blir himla bra. Nu vill jag bara fokusera på att skriva skriva skriva. Ikväll har Miki & Daniel bjudit in till fest, och det ska verkligen bli så roligt att träffa vänner och förgylla en vanlig vardagskväll. Pusshej.

OLIKHETER OCH LIKHETER

Bill har alltid sagt att vi är så h i m l a olika, medan jag snabbt viftat bort den tanken. Efter att ha sammanställt en lista på olikheter och likheter mellan honom och mig kan jag väl ändå bara konstatera att han har rätt. Väldigt rätt. Jag kunde ha gjort olikheter-listan hur lång som helst, men kände att jag någonstans behövde sätta stopp, haha. Det måste väl dock betyda att vi kompletterar varandra himla bra! Här är iallafall listorna, enjoy: 

 

 

Olikheter:

 

Jag somnar tidigt och sover som en stock. Bill kan vaka långt efter midnatt innan han blir trött.

 

Jag fryser ALLTID, medan Bill oftast har så varmt att han till och med vill öppna fönstret. Ingen bra kombination.

 

Jag gillar att pyssla, fixa och dekorera. Bill har varken intresse eller tålamod till sånt.

 

Bill är väldigt noga med vilken typ av musik han lyssnar på, medan jag mer är en allätare så länge det inte är frågan om huvudvärks-hårdrock.

 

Jag är den som planerar, medan Bills standarduttryck är ”vi kollar”.

 

Under en utekväll hittar ni mig på dansgolvet, medan Bill sitter och diskuterar samt dricker öl.

 

Jag drömmer, fantiserar och funderar gärna på framtiden. Bill lever i nuet.

 

Bill gillar att testa nya smaker och att experimentera, jag kör ofta på säkra kort. Jag menar, chips med krabbsmak eller apelsinjuice i kokosbollar - vad fan!?

 

Jag är optimistisk, Bill är realistisk.

 

Jag kan bli tyst och sur om något är fel, medan Bill säger rakt ut och tar upp problemet direkt.

 

Bill gillar mörkret under vinterhalvåret, medan jag är både rädd för och blir deprimerad av det.

 

Jag är den energiska och busiga. Bill är lugnet själv.

 

Jag kräver väldigt mycket närhet och uppmärksamhet. Bill behöver ibland vara för sig själv.

 

Topp-tre grönsaker/örter jag hatar: lök, koriander, paprika. Topp-tre grönsaker/örter Bill älskar: lök, koriander, paprika.

 

Bill är väldigt fokuserad på karriär. Min motivation till plugg är inte skyhög om man säger så.

 

Jag har ett sjukt bra lokalsinne och hittar ungefär var och vart som helst. Bill vet ibland inte ens att han varit på samma ställe förut, haha.

 

Jag gillar små, söta och fluffiga hundar. Bill gillar stora hundar.

 

Bill använder inte smileysar/emojin (och hatar den så kallade nässmileysen). Jag använder gärna flera på raken ibland. :-) :-) 

 

 

Likheter:

 

Båda sover gärna lääänge på morgnarna om det bara är möjligt.

 

Ingen av oss är någon frukostmänniska, vi är aldrig hungriga direkt när vi vaknar och äter väldigt sällan före skolan/jobbet. Däremot älskar vi att äta en stor brunch några timmar senare!

 

Vi båda ä l s k a r att resa. Under vår tid tillsammans har vi redan hunnit besöka sex länder och jag har ständigt nya resor i planerna, som Bill mer än gärna hänger med på.

 

Vi båda gillar att stå i köket, men på olika sätt. Bill föredrar att kocka ihop middagar, medan jag gärna bakar tårtor eller annat sött. Denna punkt kan ju dock också stå under olikheter.

 

Vi har samma syn på hushållsarbete och delar det oftast jämt mellan oss. 

 

Både jag och Bill blir galna på människor som inte skriver grammatiskt korrekt. 

 

Ingen av oss är någon tidsoptimist och vi är väldigt bra på att hålla tiden.

 

Vi gillar samma namn. Vi brukar ofta diskutera fina namn och har redan valt ut alternativ till våra framtida kids.

 

Vi prioriterar bra mat och lägger nog mest pengar på det i månaden. Det har vi nog fått hemifrån, båda våra familjer gillar bra råvaror. Vi äter alltid goda hemgjorda middagar och gillar också att äta ute.

 

Båda gillar alla sorters ost, mycket sås och glögg kanske lite för mycket. 

 

Familjen är viktig för oss båda. Vi har båda två syskon var och har mycket kontakt samt gillar att umgås med båda familjerna.


ETT LITET GNÄLLINLÄGG

Hej gullisar!! Alltså bloggandet har verkligen lämnat lite på hälft hittills denna månad, men jag gör verkligen inte någonting som är värt att dokumenteras. Dagarna seglar bara förbi. Var till och med tvungen att kika bakåt i arkivet för att se om jag brukar ha mer fartfyllda januarimånader, haha. Jag är helt enkelt inte så pepp på att göra något när mina sovrutiner fortfarande är upp och ner och det utanför fönstret mest är en riktigt grå deppvinter utan både sol och snö. Nu blev den här texten kanske lite väl negativ, men det är ungefär så jag känner nu faktiskt. Och det får man ju göra ibland? Återkommer imorgon och då ska jag bjuda på ett trevligare inlägg, det lovar jag! PUSS.

ISTAPPAR & SKOLSNACK

Igår fick vi njuta av årets första soliga dag. Helt fantastiskt hur bra dagen börjar när man vaknar till klarblå himmel och solstrålar som lyser in genom fönstret. Vi bestämde oss genast för att gå ut på en lång promenad. Vi gick runt hela Arabia och när vi kom fram till vattenfallet hade hela bron samt trädet bredvid förvandlats till is och det såg verkligen så häftigt ut. Påminde lite om Frozen, hehe. :-) Nu får snön gärna återvända också! 
 
Idag kickade vi igång vårterminen i skolan. Vårt schema är verkligen glest och närmare bestämt har vi nu framöver två lektioner i veckan. Bortsett från det ska hela vårterminen bestå av examensarbete och i något skede ska jag pricka in ytterligare en praktik. Med andra ord är de kommande månaderna väldigt fria och flexibla, men mycket jobb ska också bli gjort. 

BUT FIRST, SLEEP

Miniostbricka.
 
Vi bara äter och sover. Haha! Det hände något efter nyår, alltså. Vi har vänt på dygnet helt och hållet och sömntutan Aivilo är pigg som en mört ännu långt efter nolltvå nollnoll på natten. Istället sover vi bort halva dagen och missar cirka all ljus tid på dygnet.. Vi har till och med försökt ha på väckarklockan några morgnar för att få ordning på dygnet, men efter en stund somnar vi bara om igen, hehe. Dessutom är jag helt förvirrad över veckodagarna också. Jullov i ett nötskal, eller hur? Bill tycker det är himla skönt, medan jag mer får panik över att vi slösar bort dagarna. :-) Nästa vecka börjar skolan igen, så då återvänder vi till lite rutiner iallafall.
 
När vi inte har sovit har de senaste dagarna bestått av böcker, filmer och mat. Ett av mina nyårsmål är att börja läsa böcker igen, så jag är redan inne på min andra bok nu. Hurra! En eftermiddag kände vi att vi behövde komma bort från lägenheten, så Bill föreslog date night. Vi gick och såg Solsidan på bio och därefter åt vi middag. Väl hemma igen var vi så taggade på Solsidan att vi började kolla alla säsonger från början, haha. Igårkväll fixade jag ihop en liten ostbricka och så knäppte vi på filmen Moonlight. Ungefär så.

NYÅRSAFTON

Jag firade in det nya året tillsammans med några av mina bästa vänner i huvudstadsregionen. <3 Vi hade bjudit över Linus och Einar från Åland samt Erika för middag hemma hos oss innan vi åkte vidare till nyårsfesten vi alla var bjudna på. Vi började kvällen med att skåla i skumppa innan vi satte oss till bords och njöt av både en god middag och lyxiga efterrätter. Vi hade så trevligt att vi nästan glömde bort tiden helt.
Efter en lång middag fortsatte vi vidare till Sibbo där Jens och hans kompisar ordnade ett stort nyårsparty. Vi hurrade in tolvslaget med raketer, mera skumppa, sprakastickor, kramar och pussar. Därefter fortsatte vi firandet med shottar och himla mycket dans till liveband med alla våra vänner ungefär hela natten. Klockan var nog närmare nollsex trettio innan jag och min älskling sa ajdö åt tjugohundrasjutton påriktigt, haha. Vilket fantastiskt härligt och roligt nyår! 

OM HUR MITT ÅR HAR BÖRJAT

Pappardelle med räkor, parmesan och spenat - mums. <3
 
Hej på er! Det nya året har minst sagt börjat väldigt trögt. Det känns som om jag verkligen behövde tre dagars rehab efter nyåret, och först nu börjar jag vara tillbaka, haha. Dessa tre dagar har jag mest bara sovit, eller iallafall legat i sängen, faktiskt. Jag tror bestämt att jag till och med slog sovrekord första natten på tjugohundraaderton när jag vaknade upp efter att ha sovit femton (!!) timmar i sträck. Det lilla vi ändå har åstadkommit är: ätit obligatorisk pizza på nyårsdagen, läst böcker, kollat första avsnittet på nya säsongen av Bron, pusslat ytterligare ett pussel och ätit kanske godaste pastan någonsin. Nu sitter jag dessutom och reflekterar över det gångna året samt knåpar ihop nya planer inför det kommande. Ifjol gjorde jag en lista med 100 mål och drömmar, så tänkte köra på en favorit i repris igen! Pusshej.

GOTT NYTT ÅR 2018


RSS 2.0