OM NYÅRSAFTON I LISSABON

Okej, detta inlägg blir väldigt malplacerat nu - men låt oss ta en titt på hur vi firade in det nya året i Lissabon, haha! :-) Denna bild knäppte jag från vår takterrass medan vi gjorde oss iordning inför firandet. 
Det var en riktigt fin solnedgång kvällen till ära! Vi knäppte några snabba fotografier på oss två uppe bland hustaken innan det var dags att åka vidare. 
Vi hade bokat bord på Lissabons bästa seafoodrestaurang, Marisqueira M. Där skålade vi i bubbel, avnjöt magiska skaldjursplatåer samt pratade om årtiondet som gått.
När vi skulle gå från restaurangen fick vi alla varsin liten servettknippe innehållande tolv stycken russin. Det är en portugisisk nyårstradition att vid tolvslaget äta upp ett russin i gången och samtidigt önska sig något. Tolv önskningar inför det kommande året. <3
Vi fortsatte vidare på en spontan vinprovning till vinbaren The Old Pharmacy och efter det åkte vi hem för att äta ostbricka och spela kort medan vi väntade in det nya året. Tolvslaget bestod av bubbel, fyrverkerier från vår takterrass, önskerussin och nyårspussar. Det blev verkligen ett fint nyårsfirande!

TRAM 28 & PINK STREET

Tram 28. Lissabon vimlar av gamla spårvagnar och speciellt tram 28 har blivit en riktig turistattraktion. Spårvagnen åker mellan Martim Moniz och Campo Ourique, vilket betyder att den går genom prick hela staden. Om man är i Lissabon är en spårvagnsfärd ett must do, så vi hoppade såklart på tram 28 när vi var där. Eftersom just denna rutt är himla populär är kön till starthållplatsen o ä n d l i g, så vi bestämde oss för att traska vidare till nästa hållplats några hundra meter ifrån istället och där fick vi sedan stiga på spårvagnen direkt. ;-) Tips från coachen, hehe! 
Pink Street. Denna gata har blivit väldigt populär av två orsaker: På dagarna är Pink Street himla instagramvänlig och på nätterna är Pink Street hem till Lissabons bästa barer och nattklubbar. Den här gången tog vi bara del av det förstnämnda. Mitt sällskap var dock inte alls imponerade av stället, så jag knäppte mina bilder och så gick vi vidare, haha. :-) 

NÅGRA RANDOM BILDER FRÅN PORTUGAL

Jag flög till och från Porto, och tillbringade alltså första och sista dagen där. Dessa fotografier knäppte jag precis innan vi skulle landa. Mellan Porto och Lissabon åkte jag sedan tåg, viket gjorde att jag verkligen fick se väldigt mycket av Portugal! 
Ååh, Pastéis de Nata. <3 Detta är en portugisisk bakelse bestående av smördeg och vaniljkräm och de är magiskt goda!! Vi hittade ett café vid namn Manteigaria inne på matmarknaden TimeOut Market som gjorde de allra godaste bakelserna. Först köpte vi bara med oss två stycken, men efter att vi hade smakat på dem återvände vi snabbt för att köpa ytterligare sex (!!) stycken, haha. :-) 
Bills föräldrar hyrde en lägenhet i Lissabon och detta var vår utsikt från takterrassen! Det fanns ingen hiss i huset, så det var ett himla träningspass varje gång vi skulle ta trapporna upp till lägenheten, haha. Träningspass avverkade vi dock mest hela tiden, eftersom hela Lissabon bara består av branta upp- och nedförsbackar samt långa trappor. 
Min första kväll i Lissabon åt vi middag tillsammans med Ricks familj som faktiskt råkade vara i Lissabon samtidigt som oss! Rick är från Nederländerna och honom lärde vi känna i och med att han spelade fotboll på Åland ifjol, och nu har han blivit en nära familjevän. <3 Middagen i Lissabon var verkligen himla himla trevlig och vi satt kvar tills restaurangen stängde. 
En lunch with a view. Det var verkligen alldeles underbart att få sitta i solen på uteserveringar och äta igen. Jag njöt så mycket av att solen värmde ansiktet. <3
Två fotografier från första dagen då jag turistade i Porto före jag skulle hoppa på tåget. I Porto fanns det också många färggranna och mönstrade hus, och himla många broar! På första bilden ser ni även två snygga parkeringar, hehe. De parkerade verkligen hur som helst i Portugal och flera gånger såg vi bilar som var parkerade mitt på gatan??
Vi traskade mest runt i stadsdelarna Bairro Alto, Baxia, Chiado och Alfama, men en eftermiddag åkte vi en bit utanför stan och besökte marknaden LX Factory. Marknaden ligger i ett häftigt område och där säljs all möjlig konst. Jag hittade detta ljuvliga blomstånd och blev förälskad direkt! Det ser såå mysigt ut. 

PÅ LISSABONS GATOR

Färggranna hus och mönstrat kakel. <3
 
Nu är det äntligen dags att bjuda på fotografier från Portugal och här kommer ett skepp lastat med massa fotografier som jag knäppte medan vi traskade runt på Lissabons gator! Överallt fanns det färggranna husfasader, små balkonger, mönstrade kakel, upphängd tvätt, spårvagnar och uppförsbackar. Lissabon är verkligen en himla trevlig stad! 
 
Jag åkte alltså till Portugal för att möta upp Bill och hans familj och där avslutade vi tjugohundranitton och inledde tjugohundratjugo tillsammans. Vi hade egentligen inte några större planer för våra dagar där, utan vi tog dagarna som de kom. Vi strövade mest omkring på alla mysiga gator, åt massa mat och NJÖT AV SOLEN. <3

OM SOLSKEN, ALLA HJÄRTANS DAG & NÄR HELSINGFORS KOM TILL ÅBO

Hur kan man bli SÅ lycklig av solsken och att få sätta på sig solglasögon igen? :-) Jag hade ett leende på läpparna prick hela tiden när jag körde hem från jobbet i slutet på förra veckan! Om jag bara ännu får önska vill jag gärna ha lite sol på veckosluten också, det har inte hänt på sisådär så länge jag kan minnas, haha..
När jag kom hem från jobbet i fredags möttes jag av en vacker blombukett, en hel låda med Brunbergs kyssar och universums bästa sambo! Vi brukar inte fira alla hjärtans dag så storslaget, och i år var vi bara hemma och gjorde middag samt bakade en chokladtårta. Fint så. <3
På lördagen vankades det födelsedagskalas hos Arthur! Han bjöd på tacobuffé, litervis med bål samt roliga spel. Och det bästa av allt: nästan alla våra vänner från Helsingfors var där. <3 Vi hade så mycket att prata om och hade verkligen så roligt! Ååh, vad jag saknar att bo i samma stad som dem!!
Vi hade Basse som övernattningsgäst under helgen, så på söndagen åkte vi in till stan för att äta sushi innan vi skjutsade honom vidare till tåget. Vädret var verkligen en katastrof den här dagen - det stormade och ösregnade utanför fönstret. 

EN LITEN KÄRLEKSHÄLSNING

GLAD ALLA HJÄRTANS DAG! <3 

ROAD RAGE - IRRITATIONSMOMENT I TRAFIKEN

I januari nötte jag vägen mellan Åbo och Kristinestad/Vasa himla många gånger, och dessutom kör jag bil till jobbet varje dag. Detta har lett till att jag har insett att jag blir arg på det mesta i trafiken (haha) och här nedan har jag listat några av de saker som kan göra mig riktigt irriterad. Snälla, säg att någon av er också är så här? Jag kan erkänna att jag är rätt hetsig i trafiken, så ni kan ändå ta min road rage med en nypa salt. :-) :-) Here we go:
 
1. Bilister som bromsar var och varannan meter utan orsak... VARFÖR?
 
2. Radiokanaler som spelar reklam innehållande en biltuta eller annat plötsligt högt ljud. Ursäkta, men hur fan tänker ni här??? 
 
3. Bilister som kör i omkörningsfilen men ÄNDÅ kör långsamt. KÖR BARA KÖR ELLER FLYTTA PÅ ER!!
 
4. Bilister som kör under hastighetsbegränsningen...... No more words needed.
 
5. Bilister som saktar in när man närmar sig ett trafikljus, även fast det är grönt eller precis byter till orange. KÖR så att man hinner före det blir rött!! (JAA, jag vet att det är så man egentligen ska göra men ändå. ;-))
 
6. Den första eller andra bilen efter en långtradare som INTE kör om. Hallåå?? Det betyder att den tredje bilen (=jag) behöver köra om alla på en gång, vilket betyder att det behövs en jäkligt lång och rak väg för att hinna förbi alla under samma omkörning, vilket också betyder att det blir en jäkligt farlig omkörning. (Detta gäller ju på landsvägar och inte inne i en stad förstås, haha)
 
7. Bilister som kör knyckigt. 80-85-75-80-90-75. SNÄLLA, jag blir galen av att köra bakom en sådan!!
 
8. Bilister som bromsar in till en viss hastighet så fort hastighetsbegränsningen sjunker. Släpp på gasen och låt bara bilen rulla tills rätt hastighet nås istället!! Okej? :-)
 
9. När tankmätaren sjunker under halv tank. Jag tycker verkligen om att ha full tank och måste alltid tanka bilen så fort mätaren visar mindre än hälften. Jag blir så irriterad om jag sätter mig i en bil som har nästan tom tank och om tanklampan någon gång lyser får jag paniiik, hehe.
 
Och så en bonus - en sak jag faktiskt inte stör mig på i trafiken:
 
10. Bilister som inte blinkar i en rondell. Det stör mig faktiskt inte ett dugg. Jag tycker att man ändå rätt så bra kan avläsa när en bil viker av i en rondell. Eller?

SNAPHOTS FRÅN MIN IPHONE

Jag har samlat på mig lite fotografier i kamerarullen den senaste veckan, så jag tänkte att vi tar en titt på hur dagarna har sett ut genom iphonekameran. :-) Häng med!
Två spegelselfies. Jag har nog haft på mig detta mjukisset varje dag sedan jag köpte det i höstas, och fårskinnstofflorna har jag också myst runt i prick hela tiden sedan jag fick dem till julklapp. Två favoriter. <3 Orsaken till varför jag tog just dessa fotografier var för att jag ville visa upp min nya telefon! Jag har helt glömt bort att nämna det, men redan för någon månad sedan köpte jag äntligen en ny telefon - säg hej till iphone 11! Än så länge är jag verkligen himla nöjd.
Så här ser vårt fruktfat ut just nu! När vi veckohandlade senast hade de många bra erbjudanden på citrusfrukter, så vi laddade upp med vitaminer. :-)
Ett fotografi på en färggrann himmel knäppt genom bilfönstret. Det känns som om vi haft ovanligt många rosa himlar denna "vinter"?
Alltså, rårakor har blivit en av mina favoriträtter! Det är så himla enkelt att laga, men är ändå så underbart gott och lyxigt! Jag brukar toppa med crème fraiche, massvis med dill, litelite rödlök och antingen räkor eller rom. Jag kan inte bestämma mig för vad jag tycker mer om, kanske en blandning av båda? ;-)
Från en promenad i Kuppisparken. Jag hann fånga några solstrålar innan solen gick ner bakom höghusen.
Jag tröttnar aldrig på magiskt goda smoothie bowls. Dessa coconut bowls ni sett här på bloggen några gånger nu fick jag till julklapp av mina systrar och jag använder dem hela tiden. Älskar dem! 
En morgon förra veckan började jag jobbet lite senare och fick då vakna upp till en soluppgång utanför fönstret. Alltså den känslan - den bästa starten på dagen. <3
I lördags provade jag och Bill på ett pass av partner yoga för första gången, och därefter gick han även med på att köra en couple yoga challenge. Det sistnämnda går helt enkelt ut på att man som par testar på olika yogaposer tillsammans. Det var riktigt utmanande, men samtidigt så himla roligt att jag flera gånger höll på att skratta ihjäl mig, haha. :-)
Under helgen tog vi också en fika på Tiirikkala. Fastlagsbulle och varm kakao! Vi bor ju i en ny stad nu och därmed har även jakten på stans bästa fastlagsbulle satt igång igen. 

OM ATT FÅNGA GULDGLIMTAR I VARDAGEN

Efter de senaste veckornas depp och efter inlägget jag skrev förra fredagen, kände jag att jag ju verkligen inte vill ha det så här. Så jag bestämde mig helt enkelt för att jag själv aktivt måste förgylla mina dagar den här tiden på året för att jag ska må bra. Därmed planerade jag in något prick varje dag under veckan och det har verkligen funkat. Det behöver ju inte vara någon stor grej, utan små saker kan också förändra mycket. Att solen har visat sig tre dagar (!!) denna vecka har ju också gjort underverk för humöret, haha. :-) Iallafall. Dessa guldglimtar lyckades jag fånga under denna veckas vardagar:
 
Måndag: En promenad i solnedgången efter jobbet och ett glas vin till middagen.
Tisdag: En filmkväll med älskling. Vi såg Oceans 11!
Onsdag: Runebergstårtor på jobbet och bowling på kvällen.
Torsdag: Årets första fastlagsbulle.
Fredag: En lyxigt god middag och fredagsfeelis.

OLIVIAS HEMGJORDA GRANOLA

Smoothie bowls toppade med universums godaste granola!!
 
Nu tänkte jag bjuda på mitt recept på hemlagad granola. Den är verkligen så himla god och krispig!! Jag har redan trollat ihop två omgångar av den och ni kanske kan göra den till frukosten slash brunchen nu under helgen. :-) Jag brukar höfta med ingredienserna och har alltså inte några exakta mått, men jag brukar laga en sådan mängd så att det ryms i glasburken här ovan. Nu till receptet:
 
Pekannötter
Cashewnötter
Valnötter
Mandlar
Havregryn
Kokosflingor
Chiafrön
Dadlar
Russin
Andra valfria nötter / torkade frukter
Honung
Kokosolja eller rapsolja
 
Sätt ugnen på hundrasjuttio grader. Hacka alla torra ingredienser i mindre bitar och lägg i en skål för att blanda om. Smält honungen samt oljan i en kastrull och häll sedan vätskan över granolablandningen. Rör ihop allting så att honungen blandas jämt med de torra ingredienserna. Bred ut granolablandningen på en plåt och sätt in i ugnen i cirka tjugo minuter. Rör om granolan med jämna mellanrum så att den inte blir bränd och så att allt blir rostat. Tips: lägg i russinen först några minuter innan det är helt klart. Låt granolan svalna på plåten och lägg därefter allting i en burk. Ät med grekisk yoghurt eller smoothie och njuut! <3

OM EN MYSIG HELG

Ostbricka och vin. <3
 
Vi hade min svärmor på besök här hos oss under helgen som var, och vi hade det riktigt mysigt! När Tove anlände med båten på fredagskvällen hade jag fixat ihop en ostbricka som vi avnjöt tillsammans med en flaska vin. På lördagen började vi dagen med en god brunch och därefter gick Bill och Tove iväg på fotbollsmatch i ösregnet medan jag stannade hemma och myste i soffan. Det var antagligen helgens bästa beslut, hehe. ;-) På eftermiddagen åkte vi in till stan för att fika på Fontana - och som jag har väntat på det. Caféet har renoverats sedan vi flyttade till Åbo och nu har det äntligen öppnat igen! Ingen av oss hade sedan lust att bege sig ut i regnet på kvällen igen, så vi beställde hem mat från bästa Delhi Darbar istället och bjöd över Rick på middag. Efter middagen spelade vi YATZY och därefter avslutade vi dagen med choklad och Melodifestivalen. Jag inledde söndagen med en lång sovmorgon följt av brunch och sedan fortsatte dagen ganska lungt. På eftermiddagen åkte vi iväg för att kika i lite affärer och innan vi återvände hem igen hämtade vi med oss sushi från Itsudemo. På kvällskvisten kramade vi min svärmor hejdå och då avslutade vi också helgen. Ungefär så! 

RSS 2.0